Året det ble så bratt

Det kommer til å gå nedover neste år. Og utforbakken blir enda brattere enn ekspertene hadde trodd for et par måneder siden.

Vi har en dårlig nyhet - og en god: Den dårlige er at den økonomiske krisa kommer til å slå ut i full blomst og sette sitt tydelige preg på mesteparten av det neste året. Den gode er at de aller fleste av oss kommer til å slippe relativt billig unna.

- De som ikke blir rammet av arbeidsledighet vil få reallønnsvekst, bedre kjøpekraft og en svært lav rente på boliglånet sitt, konkluderer sjeføkonom Stein Reegård i LO overfor NTB.

Og der stopper vel de gode nyhetene...

Flere ledige
Vi kommer nemlig til å se flere bedrifter gå konkurs, boligpriser som faller året igjennom og en sterkt oppadgående arbeidsledighet. Faktisk kan ledigheten komme opp i 300.000-400.000 i enkelte perioder neste år, tror Reegård.

- Anslaget på rundt 100.000 ledige er et gjennomsnitt for 2009 som helhet. 300.000-400.000 personer kan bli ledige i kortere eller lengre perioder, sier Reegård.

- Plutselig er det lenger ikke sånn at du hører om noen du kjenner som mister jobben. Nå kan det godt tenkes at det er en av dine nærmeste som gjør det, sier Trym Riksen, investeringsdirektør i DnB NOR Private Banking.

- De fleste kommer til å kjenne en eller flere arbeidsledige, istemmer Reegård.
- Ligner 1980-tallet

Bildet blir utfylt av prognosene til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) som i halvårsrapporten som kom i november, spådde negativ vekst, nedgangstider for næringslivet og sterkt fallende etterspørsel etter arbeidskraft.

- Usikkerheten rundt disse prognosene er kjempestore. Vi dobbeltsjekket en måned etter at undersøkelsen blant bedriftslederne ble gjort, og da var bildet enda mer negativt. Prognosene gir en god pekepinn på hvilken retning det går, men det kommer til å gå enda litt brattere nedover, sier NHOs sjeføkonom Tor Steig.

- Vi har ikke sett en slik nedgang siden slutten av 1980-tallet, rett før bankkrisa. Situasjonen vi ser for oss neste år begynner å ligne, sier han.

Negativ vekst
Økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole, Ola Grytten, mener Norge kan komme til å oppleve negativ økonomisk vekst neste år, selv om den spådommen er vanskeligere å gi for Norge enn for USA og Storbritannia.

- Vi sitter på en grønn øy her oppe fordi vi har mye penger. Likevel kommer vil til å se at boligprisene faller og at den økonomiske veksten kommer til å avta, sier Grytten.

Likevel har han en tro på en svak bedring av situasjonen mot slutten, i det minste på Oslo Børs, hvor hovedindeksen ifølge kommunikasjonsrådgiver Guro Steine er «en temperaturmåler på norsk økonomi». Hovedindeksen - indeksen for den samlede verdien av aksjene på Oslo Børs - svinger gjerne i takt med konjunkturene.

- Det vil overraske meg om ikke hovedindeksen ligger høyere ved utgangen av neste år enn den gjør ved utgangen av dette, sier Grytten.

Ny kapitalisme
Han mener finans- og banksystemet har en medvirkende rolle i utviklingen som peker nedover, men poengterer at man ikke kan skylde på bankene alene her hjemme for at pengene ikke flyter som før. De er bare et ledd i en lang kjede, mener han.

- Bankene er redde for å tape penger, og vi kommer nok til å se en del negative nyheter neste år. Folk og bedrifter vil få problemer med å betale gjelda si, og det vil gå ut over bankene, sier han.

Skal vi tro Trym Riksen, kommer likevel det finansielle systemet til å få unngjelde hardt gjennom «en ekstrem omstilling». Riksen er mannen som på kronikkplass i Dagens Næringsliv før jul spådde kapitalismens død, og at det opp av asken vil vokse fram en ny kapitalisme. Prosessen er allerede i gang.

- Jeg håper vi får se en kapitalisme de neste ti årene som skaper større verdier og fordeler dem på flere. I den kapitalismen vi har hatt de siste ti årene har noen få enkeltpersoner stukket av med gevinsten, konkluderer Riksen.