Gjedrem ber bankene ta ansvar

Ved å fortsette å låne ut penger, vil bankene selv bidra til at situasjonen ikke blir ytterligere forverret, ifølge sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Det vekker bekymring at bankene kan komme til å velge å sylte ned penger for å styrke egenkapitalen, samtidig som de strammer inn på utlån. Flere krever nå at også bankene må ta sitt for å mildne virkningene av finanskrisen.

Fra sentralbanken og myndighetene er det gitt en rekke insitamenter for å hjelpe bankene med penger til utlån, blant annet bankpakken på 350 milliarder kroner. Tiltakspakken for skal først og fremst bidra til å holde utlånspraksisen oppe – ikke til å styrke bankenes egenkapital på bekostning av utlån.

– Bankene kommer til å møte seg selv i døra hvis de fortsetter å stramme inn på utlånspraksisen. Det vil på lengre sikt føre til større tap på utlån og ikke økt, men snarere redusert, egenkapital i bankene, sa sentralbanksjef Svein Gjedrem tirsdag.

Verre enn ventet
Tirsdag la han fram vurderingene Norges Bank gjør av den nærmeste framtida for banksektoren i rapporten «Finansiell stabilitet 2/08».

Også sentralbanksjefen vedgår at den internasjonale finanskrisen har rammet Norge hardere enn noen hadde ventet for bare noen måneder siden. Etter Lehman Brothers-konkursen i midten av september stanset det internasjonale pengemarkedet så å si helt opp, og pengemarkedsrenta skjøt i været, noe som påvirket norske banker i stor grad fordi de henter mye av sin finansiering nettopp i det internasjonale pengemarkedet.

– Så langt har norske banker klart seg bedre enn banker i mange andre land. Men utsiktene for finansiell stabilitet er svekket, og usikkerheten er uvanlig høy, sa Gjedrem.

Økte tap framover
Bankene kommer ifølge Norges Bank til å tjene mindre på innskudd, og er ventet å måtte tåle økte tap på utlån også i tida som kommer. Gjedrem påpekte at det i en slik situasjon er naturlig at bankene gjør sitt for å begrense tap og kostnader, men advarte mot å falle for fristelsen til å styrke egenkapitalen ved å snøre igjen sekken som holder midler til utlån.

– Vi har lempet på noen av risikokravene på lån til bankene, noe som har gitt dem økt låneadgang og hjulpet på den akutte likviditetssituasjonen. Vi har også satt inn tiltak for å bedre den langsiktige likviditeten, blant annet ved tiltakspakken med 350 milliarder kroner som skal lånes ut. Det er litt for tidlig å konkludere, men det kan se ut til at tiltakene har begynt å virke, sa direktør Kristin Gulbrandsen da hun gikk igjennom detaljene i rapporten.

Prisfall og etterspørsel
Norges Bank advarer mot at en kombinasjon av flere faktorer knyttet til privat forbruk, bankenes utlånspraksis og en langvarig nedgang i verdensøkonomien vil kunne gjøre krisen mer smertefull enn fryktet:

* Selv om myndighetene vil kunne sette inn ytterligere tiltak, vil situasjonen bli svært krevende om situasjonen varer lenge.

* Redusert lånevirksomhet kan føre til et kraftig fall i boligprisene og svekke husholdningenes sikkerhet for lån. Det vil igjen kunne føre til økt sparing og redusert privat etterspørsel, noe som vil påvirke den økonomiske aktiviteten.

* Hvis krisen blir langvarig, vil bankene fortsatt ha høy likviditetsrisiko. De er sårbare fordi de har mye kortsiktig markedsfinansiering.

* En dyp og langvarig nedgang i verdensøkonomien kan føre til at den økonomiske aktiviteten blir lavere enn ventet og dermed bidra til økte utlånstap.

Powered by Labrador CMS