Fallende oljepris senket Oslo Børs i november

Den kraftige nedturen på Oslo Børs fortsatte i november. Betydelige ukentlige variasjoner klarte ikke å hindre at fallet i månedens løp ble på 10,2 prosent for hovedindeksen.

 

Oslo Børs faller mer enn børsene i Europa og USA til tross for at Norge er bedret rustet til å møte finanskrisen enn andre land. Forklaringen er helt enkelt at oljeprisen styrer de viktigste faktorene i norsk økonomi.

I løpet av oktober og november er oljeprisen halvert. Det får stor betydning for den norske stats inntekter, men samtidig slår det negativt ut for StatoilHydro og alle oljeserviceselskapene som er notert på Oslo Børs. Flere av dem er store og har høy omsetning. Dermed bidrar de vesentlig til å trekke hovedindeksen ned.

For tidlig
Det er liten tvil om at realverdien på flere selskaper er vesentlig høyere enn hva de er notert for på børsen denne høsten. Rådene fra stadig flere analytikere er derfor at tiden nå er inne til å kjøpe aksjer og deretter lene seg tilbake og høste gevinsten i 2010 og 2011. Noen frister også med gevinst allerede i 2009.
At disse analysene er korrekte på lang sikt, er neppe tvilsomt, men verdensøkonomien er nå inne i en langvarig nedgangsperiode. Derfor er det ikke tilstrekkelig at stadig flere analytikere slår fast at bunnen er nådd eller i det minste at den ligger bare noen poeng under dagens noteringer. I tidligere nedgangsperioder har det som regel gått flere måneder fra bunnen ble nådd til veksten igjen startet for alvor.

Senest i 2002 og 2003 tok det lang tid for å få indeksen tilbake til nivået den hadde under dot.com bølgen et par år tidligere.

Oppkjøp mulig
Den eneste sjansen til å tjene penger på kort sikt synes i øyeblikket å være forventede oppkjøp i kjølvannet av finanskrisen. De siste ukene er det kommet flere konkrete oppkjøpstilbud på børsnoterte selskaper, og ifølge børsens pressetalsmann, Tor Arne Olsen, går det mange rykter om at strukturelle endringer i næringslivet vil føre til oppkjøp.

I november steg seismikkselskapet Wavefield Insels med 68 prosent da franske CCGVeritas la inn bud på selskapet. Også store enkeltkjøp av eksisterende eiere eller nye eiere, fører gjerne til at verdiene stiger selv i nedgangstider. Selskapet Roxar steg med 20 prosent etter at Kongsberg Holding sikret seg en betydelig aksjepost.

Endret mønster
En oversikt fra Oslo Børs viser at i november var nettmekleren Nordnet som sto for den største omsetningen. Samtidig viser tallene at omsetningen går ned, men antall handler er like stort som før.
I november ble det i gjennomsnitt bare omsatt for 6,2 milliarder per dag mens antall handler per dag fortsatt lå over 75.000.
Det gir en klar antydning om at det nå er mange små aksjonærer som handler mens de store utenlandske meklerhusene ligger på været mens finanskrisen raser.