Vil ha rådgiverpool

Skanska ønsker seg et tettere samarbeid med en ”pool” av utvalgte rådgivere. 

Under RIFs høstmøte utdypet Skanska Norge-direktør Geir Magne Aarstad entreprenørens tanker rundt å ha en pool av utvalgte leverandører de kunne velge mellom, deriblant rådgivende ingeniører.

Felles kultur
Han pekte på at entreprenørene kjøper inn hele 70 prosent av omsetningen, og at rådgiverne var den absolutt viktigste premissgiveren for at entreprenøren skal lykkes.

– Vi er opptatt av å bygge opp et godt samarbeid med noen utvalgte rådgivere. Entreprenøren og rådgiveren må ha forståelse for en felles kultur. Det er noen rådgivere som ikke passer sammen med Skanska, og Skanska passer ikke sammen med alle rådgivere, sa Aarstad.

Han pekte på at prosjekteringsrollen på totalentrepriser har blitt for svak over lang tid, og mente dette kunne være en årsak til økte byggekostnader. Et viktig grep for å få ned byggekostnadene mener Aarstad er en større grad av standardisering. Selv om dette er upopulært i enkelte kretser, så mener han det er en nødvendighet for at byggenæringen skal utvikle seg videre.

Samspill
Aarstad var sammen med direktør Olaf Dobloug i Forsvarsbygg Utvikling hentet inn for å prate om temaet rådgivende ingeniører sett utenfra, og også han mente at samarbeidet med rådgiverne kunne bli bedre.

– Når vi spør våre prosjektledere om hvilke erfaringer de har med rådgivende ingeniører får vi svar fra himmel til helvete. Det er et faktum at noen har mareritt om dere om natten, sa Dobloug spøkefullt.

Han dro fram viktigheten av å jobbe som et team. – Det skal være samspill i et moderne samhandlingsmønster. Vi skal ikke være motparter, men samarbeidspartnere, sa han.

Begge stilte også spørsmålstegn med hvor innovative rådgiverne er. Dobloug hadde inntrykk av at noen var mer opptatt av å kopiere gamle løsninger enn å tenke nytt.

Aarstad påpekte også viktigheten av at rådgiverne og resten av næringen tar til seg og benytter ny teknologi som for eksempel BIM. Skanska-sjefen påpekte også viktigheten av at prosjektering er ferdig i god tid før det skal produseres.