Tror ikke høy prisvekst påvirker lavere rente

Styringsrenta vil bli satt ned i desember selv om den høye prisveksten fortsetter, tror økonomene.

Kjerneinflasjonen, eller tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen justert for endringer i avgifter og uten energivarer (KPI-JAE), var 3,3 prosent i oktober mot 3,1 prosent i september. Fra september til oktober økte kjerneinflasjonen med 0,3 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Norges Bank har et inflasjonsmål over tid på 2,5 prosent. Når prisene stiger mer enn inflasjonsmålet vil Norges Bank normalt sette opp styringsrenta, men den pågående finanskrisen endrer bildet.

- Høy inflasjon gjør at Norges Bank vil gå mer forsiktig fram, men de svake utsiktene for veksten betyr mer nå. Svak vekst kan gjøre at den høye inflasjonen er historie om kort tid, sier seniorøkonom Erik Bruce i Nordea til e24.no.

Ned 0,25 prosentpoeng
Han får støtte fra seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR.

- Norges Bank er mer opptatt av realøkonomien enn inflasjonen i øyeblikket, sier han til DN.no.

Aamdal tror at Norges Bank vil komme med nok en rentenedgang på rentemøtet i desember, mest sannsynlig en nedgang på 0,25 prosentpoeng. Det tror også sjeføkonomi Frank Jullum i Fokus Bank.

- Norges Bank har regnet med at inflasjonen skal opp i en periode framover. Det viktigste for sentralbanken er at inflasjonsdriverne slik som de globale råvareprisene og det norske kostnadspresset, sannsynligvis er på vei nedover, sier Jullum til DN.no.

Strømmen økte mest
Fra oktober 2007 til oktober 2008 økte konsumprisindeksen (KPI) med 5,5 prosent. I likhet med forrige måned, kan den høye veksten i oktober forklares med vesentlig høyere priser på elektrisitet i år sammenlignet med i fjor. De siste tolv månedene steg prisene på elektrisitet inkludert nettleie med 61,1 prosent, og bidro med 2,0 prosentpoeng til veksten i KPI, skriver SSB.

Matvareprisene bidro også til den økte prisstigningen, med en økning på 6,2 prosent det siste året. Prisene på drift og vedlikehold av transportmidler økte med 10,1 prosent. Prisene på transporttjenester steg 6,8 prosent, mens prisene på utstyr til fritid og hage steg 8,5 prosent.

Noen varegrupper viste fortsatt prisnedgang siste tolv måneder. Prisene på klær falt 5,3 prosent, mens prisene på audiovisuelt utstyr gikk ned med 9,9 prosent, skriver SSB.