Skremmer vi bort kundene?

Burde ikke vi som bransje være flinkere i disse tider til å komme på banen med positive nyheter for å vekke optimisme og framtidshåp?

 

Det er kjededirektør Bolig Arve Solheim i Mestergruppen som stiller dette spørsmålet. 

Og han følger opp med nok et spørsmål: Burde vi ikke også kunne si i fra til myndighetene om utfordringene vi står overfor på måter som ikke gir så store negative nyhetsoverskrifter?

Solheim fastslår at det er et faktum at salg og igangsettingstallene for boligbransjen har gått drastisk ned i 2008 sammenlignet med 2007, og 2009 blir helt sikkert et utfordrende år.

- Men når du ikke lengre kan åpne en avis, se nyhetssendinger eller ser utspill fra egen bransje fokuserer på svake statistikktall, finanskrise og dommedagsprofetier er jeg redd for at dette i seg selv gir en selvforsterkende negativ effekt overfor våre potensielle huskjøpere, fremholder Solheim.

Fortsatt i jobb

Han påpeker at selv de som har god råd, ordnet økonomi og normalt ville vært våre kunder, nok da vil tenke: "Nei i slike krisetider får vel vi også vente med kjøp av ny bolig eller byggeplanene våre. Når alle fraråder å bygge bør vel vi også vente. Både renta og prisene vil sikkert enda gå ned".

- Vi glemmer fort at de aller fleste vil fortsatt ha jobb og samme inntekt som for et år siden. Renten er høyere i dag enn de siste årene men fortsatt på et normalnivå historisk sett, og synkende. Burde vi ikke heller som bransje fokusere på de muligheter som nå ligger i rentenedgang, rimelige fastrentelån fra husbanken, behovet for mindre og rimeligere boliger, behovet for utleieboliger til unge gjennom kommunene, behovet for studentboliger og fortsatt et godt rehabiliteringsmarked. Vi burde heller fått dette fram i media, sier Solheim.

- Så får vi heller kjempe og fortelle myndighetene direkte om behovet for rentekutt, velfungerende banker og priskonsekvensene av de stadig nye pålegg, lover og forskrifter som de kommer med, fremholder han.

Kostnadsøkninger

Kjedesjefen i Mestergruppen er også bekymret for kostnadsøkningen for nye boliger som kommer fremover på grunn av TEK 07, pålegg om avfallsplaner, 3.partskontroll, økt tilsyn, økte entreprenørgarantikostnader som følge av forslag til revidert Bustadoppføringslov etc.

- Men burde vi ikke i tiden fremover gjøre dette noe mer stillfarende slik at resultatet ikke blir stadig nye fete negative overskrifter hvor vi selv er med på å skremme bort våre potensielle nye kunder? oppfordrer Arve Solheim.