Flest griser dør i gårdsbranner

Så langt i år har minst 800 husdyr omkommet i branner, nesten 700 av disse er gris. Årsaken er at det ikke er påbudt med varslingsanlegg i driftsbygninger for gris.

 

Driver imidlertid bonden med storfe, sauer, fjærfe eller hester er det krav om brannvarslingsanlegg i driftsbygningene. Senest søndag brant 70 purker og 200 smågris inne i en driftsbygning på Ytterøy i Nord-Trøndelag.

Pålegg om brannvarsling for driftsbygninger med gris er nå under utarbeidelse hos Mattilsynet, som snart sender sin innstilling til Landbruks- og matdepartementet, skriver Nationen.

- Krav om brannvarsling også for grisebesetninger bør komme umiddelbart. Det er ingen grunn til at det skal være unntak for gris, sier Trond Andersen i Norsk Brannvernforening og medlem av Landbrukets brannvernkomité, LBK.
Det finnes ingen offisiell statistikk på hvor mange husdyr som omkommer i branner på norske gårder, siden dette ikke er en del av registreringen brannvesen og politi utfører.

I fjor registrerte Landbrukets brannvernkomité (LBK) 150 branner i norske driftsbygninger, mot 122 i 2006. Årlig opplever norske gårder rundt 1.000 branntilløp, der rundt 400 utvikler seg til større branner, både i våningshus og driftsbygninger.