Vanskeligste periode i børshistorien

Høsten 2008 kan trygt karakteriseres som en av de vanskeligste periodene i børshistorien, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs.

Investorene ser likevel et lite lys i tunnelen. Den siste uka i oktober steg hovedindeksen med rundt 10 prosent.

Etter at drøye 25 prosent av verdiene forsvant fra Oslo Børs i september, ble oktober den måneden da hovedindeksen sank til laveste nivå siden dot. com-boblen brast like etter århundreskiftet.

Oktober 2008 ser nå ut til å kunne gå inn i historien som en bekreftelse på at bunnen ble nådd da indeksen sank til 204,67 poeng mandag 27. oktober. Ved inngangen til måneden lå hovedindeksen på 326,27 poeng. Fredag sluttet den på 244,80 poeng, etter å ha startet uken på det nivå alle investorer håper var bunnen.

Kollaps i pengemarkedet
Kollapsen i pengemarkedet førte til at sentralbanker og myndigheter i månedens løp lanserte krisepakker. Dermed fungerte pengemarkedet noe bedre, og den verste frykten forsvant.

- Det som kom til å prege aksjemarkedene i oktober var finansuroens innvirkning på realøkonomien, sier Olsen. Han viser til flere land som alle frykter en negativ økonomisk utvikling i fremtiden. Det er et syn som får støtte av Det internasjonale pengefondet (IMF) og Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Her hjemme mener Norges Bank at lavere vekst i norsk økonomi også vil sette sitt preg på selskapenes resultater, og de kraftige kursfallene i oktober kan også være påvirket av resultatene i tredje kvartal, mener Olsen.

Svakere resultater
Han sier det har vært knyttet stor spenning til selskapenes resultater for tredje kvartal, men enda mer til hva som sies om fremtiden.

- I sum ser de børsnoterte selskapene ut til å levere betydelig svakere tall enn hva investorene har vært vant til de siste årene, sier Olsen.

Han mener at et oljeprisfall nær 40 dollar ikke akkurat bidrar til å løfte Oslo Børs. Tvert om har fallet i oljeprisen sammen med prisfall på andre råvarer i perioder utløst kraftigere fall i Oslo enn på andre lands børser.

- Riggsektoren fikk seg en kalddusj i oktober. Det kraftige oljeprisfallet øker nemlig bekymringene for at investeringslysten til oljeselskapene blir mindre i tiden fremover. Det virker direkte inn på prisingen av riggselskapene, sier pressetalsmannen.

Aktiviteten øker
Målt i antall handler fortsetter aktiviteten på Oslo Børs å øke fra måned til måned. I oktober ble det i gjennomsnitt gjennomført 89.000 handler hver dag. Hittil i år er gjennomsnittet ca. 66.500 handler sammenlignet med 48.500 i 2007.
Denne utviklingen viser at flere handler, men handlene er mindre. Omsetningen i oktober lå på et daglig gjennomsnitt rundt 8,5 milliarder kroner. Så langt i år ligger gjennomsnittet på 10,7 milliarder kroner.

- Det er noe lavere enn i 2007, sier Tor Arne Olsen. Ved utgangen av september kunne han konstatere at verdier for 381 milliarder var blitt borte i løpet av måneden. Også i oktober forsvinner drøye 300 milliarder kroner fra Oslo Børs, men tallene vil ikke foreligge før i neste uke.