Fortsetter hemmeligholdet

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil fremdeles ikke legge fram dokumentene som forteller om kontakten mellom Stoltenbergs stab og DnB NOR-sjef Rune Bjerke, til tross for massiv kritikk. 

– Statsministerens kontor har ikke endret posisjon i denne saken. Meroffentlighet er vurdert, men vi har ikke funnet grunn til å gi ut stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersens personlige nedtegnelser, som kun er laget til eget bruk, sier politisk rådgiver Mina Gerhardsen ved Statsministerens kontor til NTB.

Stabssjefens personlige notater skriver seg fra hans samtaler med DnB NOR-sjef Rune Bjerke før regjeringens tiltakspakke ble lagt fram.

Hemmeligholdet i saken som nå etterforskes av Økokrim får kritikk fra både jurister og politikere i Ap, SV og Frp. Politikernes argumenter er at hemmeligholdet kun er egnet til å skape mistanke og spekulasjoner om at Statsministerens kontor har gitt informasjon til DnB NOR-sjefen som ikke burde vært gitt.

Professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Erik Boe, kan ikke se hvordan Statsministerens kontor med loven i hånd kan unnta dokumentet fra offentlighet med den begrunnelse at det er «internt». Han påpeker at dokumentet er sendt til Kredittilsynet og at det da per definisjon ikke lenger er et internt dokument.