Spår boligprisene ned 30 prosent

Professor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole mener at finanskrisen kan føre til at boligprisene kan fall med opptil 30 prosent.

Professoren sier til Vårt Land at det er vanskelig å si presist når det store fallet i boligprisene vil skje, men han er sikker på at markedet vil trenge lang tid på å stabilisere seg etterpå.

- Av erfaring vet vi at det tar flere år før prisene stiger igjen etter et fall. Jeg vil tro det er snakk om minst tre år med lave boligpriser, sier han.
Grytten tror folk ennå ikke har innsett hvordan verdens finanskrise påvirker Norge.

- De har ikke tatt virkeligheten inn over seg. Spørsmålet er hvor lenge de har tenkt å sitte på gjerdet og vente, sier han, og mener at folks følelser styrer en stor del av boligmarkedet.

Professoren råder folk til å vente med å kjøpe ny bolig, og mener det er klokt å være kresen.

- Husk at det er kjøpers marked, så det er ingen grunn til å velge det første og beste du kommer over. Ikke ta opp for høye lån, prøv å skaffe så mye egenkapital som mulig, råder han boligkjøperne til.

Gryttens tanker møter ingen forståelse hos eiendomsmeglerne.

- Dette er mer egnet til å skremme enn til å gi opplysende prognose. Boligprisene styres av rente, utvikling i sysselsetting, tilbud og etterspørsel. Grytten baserer seg på at alt vil utvikle seg negativt, mener markedsdirektør Rune Garborg i DnB NOR Eiendom.

Ifølge Sparebankforeningen har tre av ti låntakere nå problemer med å betjene lån og høye renter.