Økonomene tror ikke renten presses opp

Økonomene tror ikke at den maksimale bruken av oljepenger vil presse renten høyere opp. 

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) åpner oljekranen og pumper inn 14 ekstra milliarder i norsk økonomi neste år.

Høyre og Fremskrittspartiet er kritiske til at statsbudsjettet ikke blir et bidrag til lavere rente, men økonomene er ikke like bekymret.

Ikke problematisk
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities leser budsjettet som ekspansivt, men likevel ikke med så høy vekst at det vil drive renten opp.

– Ut fra den økonomiske situasjonen vil den økte bruken av oljepenger ikke være en problematisk stimulans. Du skal lete med lupe for å oppdage en eventuell effekt på rentene. Den er der, men den er minimal, og det er andre forhold rundt oss som påvirker rentene i større grad enn dette budsjettforslaget, sier Andreassen til NTB.

Tror på nedgang
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets sier at hovedtallene er som forventet, og ser ikke noen grunn til å gå bort fra forventningen om lavere rente neste år.

–14 milliarder mer i oljepenger gir et greit bidrag til vekst neste år. Jeg tror ikke dette er noe som vil gi utslag på renteutviklingen. Det er fortsatt slik at sannsynligheten er størst for at det neste år er grunnlag for lavere rente. Dette statsbudsjettet endrer ikke denne prognosen, sier Bruce til NTB.

Greit vekstbudsjett
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets er enig i at budsjettforslaget stort sett er som forventet:

– Budsjettet er ekspansivt, men det er greit når veksten i økonomien er i ferd med å avta. Vi tror ikke Norges Bank vil endre rentebanen etter å ha lest dette budsjettforslaget, selv om bruken av oljepenger ligger noe i overkant av hva sentralbanken har anslått, sier Aamdal til NTB.

Men budsjettet gir heller ikke grunnlag for å senke renten, mener han.

– I så fall vil det skje på grunn av andre forhold rundt oss, sier Aamdal.

Valg-budsjett
Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken leser regjeringens budsjettforslag som et valgbudsjett.

– Finansminister Halvorsen argumenterer med at den totale økonomiske situasjonen gir rom for et noe mer ekspansivt budsjett. Jeg deler bare delvis vurderingen, for budsjettet er nok enda mer ekspansivt enn hva Halvorsen gir uttrykk for. Vel så viktig som at det er rom for å øke, er det at dette er et budsjett for et valgår, sier Syed til NTB.

Han sier at Norges Bank er nødt til å ta den økte bruken av oljepenger med i sine vurderinger, men at alle forhold tatt i betraktning tilsier uendret rente nå.

Uenige i arbeidslivet
Arbeidstakere og arbeidsgivere er uenige i hvordan statsbudsjettet vil påvirke økonomien.

NHO, HSH og Bedriftsforbundet er alle kritiske til at regjeringen vil øke formuesskatten og arveavgiften.

– Finanskrisen krever et budsjett som styrker egenkapitalen i bedriftene. Regjeringen gjør det motsatte, sier administrerende direktør Finn Bergesen i NHO.

LO-leder Roar Flåthen mener derimot at den økte bruken av oljeinntekter er innenfor en ansvarlig ramme og at budsjettet vil gi økt sysselsetting.

– Dette gir grunnlag for en rentenedgang som bør styre oss unna finanskrisen, sier Flåthen.

Ledighetsbom?
Økonomene tror derimot at regjeringen bommer i anslag over arbeidsledigheten neste år når den forventer en økning på 0,25 prosentpoeng til 2,75 prosent.

– Det virker å være litt vel forsiktig, sier Kyrre Aamdal i DnB NOR til NTB.
DnB NOR anslår ledigheten neste år til å krype opp til 3,5 prosent. I samme området ligger også Nordea og First Securities.