Tviler på at småbanker vil slå seg sammen

- Norske småbanker kan nok ha vanskeligheter med å hente penger fra utlandet, men jeg tror ikke det er nok til at noen av dem må søke sammen for å bli større, sier administrerende direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen.

 

I «Ukeslutt» på P1 lørdag sa finansekspert Dag Jørgen Hveem ved BI at det føres samtaler mellom styrer i enkelte småbanker om mulige sammenslåinger, eventuelt om mulig salg av banken til en større institusjon.

- Jeg kjenner ikke til at mindre banker, og jeg kjenner sparebankene best, fører slike samtaler. Men det er jo ikke sikkert at jeg er den første som får vite om slike samtaler som jo går på forretningshemmeligheter, sier Hyttnes til NTB.

Godt regnskap
Hyttnes peker på at den jevne norske bank i utgangspunktet driver bra. Deres siste halvårsresultater er gode, de har god egenkapitaldekning og tapene er mikroskopiske.

Situasjonen i norsk bankvesen er langt fra sammenlignbar med forholdene på begynnelsen av 1990-årene. Da var det tap på store utlån som knekket banker. I dag er det ikke vesentlige tap.

- Men de små kan komme i en vanskelig situasjon, og den er skapt i utlandet. Det er blitt dyrt å låne penger i de utenlandske bankene. Småbanker kan få et problem når de ikke når fram med søknad om innlån hos Norges Bank. Jeg tror ikke det alene er tilstrekkelig grunn til at bankene nå eventuelt søker sammen. Men det kan være en faktor, sier Hyttnes.

Strukturendring
Sparebankforeningens leder vet at det skjer strukturendringer i bransjen fra tid til annen. Nå nettopp har to banker i Telemark funnet sammen - ikke av nød men for å bli mer slagferdig, fremholder Hyttnes.

- Kan dagens situasjon føre til ytterligere strukturendring, noen kaller det sanering?

- Slik jeg ser det i dag - nei. Det vi selvsagt ikke vet er hvilken retning problemene i finansnæringen går, sier Hyttnes til NTB.

Finansekspert Hveem mener imidlertid at enkelte mindre banker allerede har problemer med å finansiere sin virksomhet, og at de kan få en likviditetskrise.
- Tingene skjer veldig brått nå - en likviditetskrise kan komme fort, sier Hveem til NRK.