– Neppe resesjon i eurosonen

Finanskrisen i USA undergraver også den økonomiske veksten i eurosonen. Men den vil neppe utløse resesjon i eurolandene, sier Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker. 

Årsaken er at det europeiske finanssystemet er mer stabilt og tar færre og mindre risikoer enn det amerikanske, sa han tirsdag. Resesjon innebærer tilbakegang i verdien av den samlede produksjon av varer og tjenester i to eller flere påfølgende kvartaler.

– Det er uklart hvor hardt våre økonomier blir rammet, men den siste tidens hendelser styrker neppe veksten, sa Juncker. Han er også finansminister i Luxembourg og leder samarbeidet mellom finansministrene fra land som har innført EUs fellesvaluta euroen.

Juncker sa seg overrasket over at regjeringen i Washington nå svært aktivt forsøker å gripe inn for å løse krisen. – Britene og amerikanerne har lenge sagt at statlige myndigheter bør være svært tilbakeholdne med å blande seg inn i økonomiske saker, framholdt han.

Den luxembourgske lederen stilte seg tvilende til om president George W. Bushs pakke med stimuleringstiltak for den amerikanske økonomien har noen positiv virkning. Hensikten med denne pakken er å avverge en resesjon i USA.