Inflasjonen høyere enn Norges Banks anslag

Tall som Statistisk sentralbyrå onsdag la fram, viser at kjerneinflasjonen i Norge i august var 2,8 prosent. Det er høyere enn Norges Banks anslag på 2,4 prosent. 

Kjerneinflasjonen i august var likevel noe lavere enn i juli, da den var på 2,9 prosent.

SSB-tallene viser videre at konsumprisindeksen (KPI) økte med 0,1 prosent fra juli til august. Dyrere elektrisitet var den viktigste årsaken til denne veksten. Hotell- og tannlegetjenester bidro også til KPI-veksten.

Samtidig ble klær og sko billigere fra juli til august, med en nedgang på 1,4 prosent, noe som bidro til å dempe KPI-økningen. Prisen på mat- og drikkevarer falt med 0,8 prosent i samme periode. Videre ble drivstoff, transport og flyreiser billigere fra juli til august.

Årsveksten i prisene var i august på 4,5 prosent, opp fra 4,3 prosent i juli. Dette er lavere enn anslag fra Norges Bank og DnB NOR Markets på 4,7 prosent.

Selv om inflasjonen er høyere enn Norges Banks anslag, bidrar svakere økonomisk vekst og lavere renteforventninger til å dempe situasjonen.

– Dagens inflasjonstall endrer ikke vårt syn, og vi tror fortsatt rentetoppen er nådd, heter det i en rapport fra DnB NOR Markets onsdag formiddag.