Kystkommuner kjemper for skattene sine

Kystkommunene står sammen for å få beholde skatteinntekter og selvråderett over sjøområdene sine. - Mister vi dette, svekker vi næringene langs kysten, sier KS-nestleder Bjørg Tysdal Moe (KrF).

Tysdal Moe, som også er varaordfører i Stavanger kommune, deltok tirsdag på et åpent møte for norske kystkommuner, der tema var beskatningen av areal i sjøområder. Ordførere og rådmenn fra 21 kystkommuner møtte representanter fra Kommunenes Sentralforbund (KS) i Stavanger.

- De som var til stede var sterkt engasjerte kystkommuner, dypt involvert i næringsutviklingen i sjøområdene. Dette er kommuner som er svært opptatt av den prinsipielle selvråderetten og retten til å få eiendomsskatt fra sjøområdene knyttet til kommunene, sier KS-nestlederen til NTB.

Eiendomsskattelovens virkeområde har blant annet betydning for beskatningen av oljeinstallasjoner, rørledninger, elektroniske kommunikasjonsanlegg, vindkraftanlegg og oppdrettsanlegg.

Mister inntekter
Etter et initiativ fra oljebransjen besluttet Finansdepartementet i slutten av 2007 å vurdere kommunenes adgang til å skrive ut eiendomsskatt i sjøområder. KS er på vegne av kystkommunene bekymret for at adgangen til å skrive ut eiendomsskatt nå vil begrenses, sammenlignet med dagens praksis. Det kan få store økonomiske konsekvenser for mange av kommunene langs kysten, ettersom flere av dem får mange millioner årlig i inntekter fra slik beskatning.
Skattepotensialet for rørledninger alene utgjør 70 millioner kroner årlig for de berørte kommunene. Flere kommuner oppgir å ha finansiert investeringer og låneopptak gjennom framtidige inntekter fra eiendomsskatt.

Ber om møte
Finansdepartementet har satt ned en interdepartemental arbeidsgruppe som skal ta stilling til blant annet skattespørsmålet på et politisk nivå.
- Kystkommunene vil nå be om et møte med dette statssekretærutvalget for å understreke hva vi er opptatt av i denne saken: Vi vil at kommunene skal ha mulighet til å få inntekter via eiendomsskatt, og vi vil at de skal ha råderett over egne områder, sier Tysdal Moe.

Ifølge henne er det viktig for kommunene å få uttrykt dette i klartekst overfor regjeringen.

- Dette er inntekter kommunene regner med når de planlegger over flere år. Det er penger som går tilbake til næringsinvesteringer, og forsvinner dette vil det svekke næringene langs kysten, sier KS-nestlederen.