Haga: Jeg har vurdert å gå av

Åslaug Haga sier hun seriøst har vurdert å gå av som statsråd og Sp-leder som følge av medietrykket mot henne.

- Noen vil mene at mine barn, min mann, mine gode medarbeidere og jeg skal tåle dette. Jeg er i tvil om det. Derfor har jeg seriøst vurdert å gi meg. Når jeg har bestemt meg for «å stå han av», er det fordi jeg ikke kan forstå at jeg har gjort noe som gjør at jeg ikke kan stå oppreist i det offentlige rom, sa Haga på en pressekonferanse i Oslo torsdag.

Hun framsto innbitt og myndig på pressekonferansen, som egentlig var ment å oppsummere Senterpartiets politiske seiere det siste halve året.

- Jeg har TV-team hengende rundt huset. Jeg har barn som kommer bleike hjem fordi vi er en familie som er fullstendig invadert. Min mann er ufrivillig blitt tildelt en rolle i pressens gransking av meg. Jeg føler et ansvar for at dette nå rammer ham. Det gjør inntrykk, sa Haga.

Innrømmer feil
Haga finner det urimelig at hennes integritet trekkes i tvil som følge av Eli Arnstad-saken, OL-støtten hun ga Tromsø og de tvilsomme disposisjonene rundt brygga på landstedet i Nordfjord og stabburet på gårdstunet hjemme på Ås.
- Jeg har ikke vært tilstrekkelig oppmerksom på dagligdagse ting. Jeg har ansvar for feil, og alle feil skal rettes opp. Men saker sauses sammen og skaper et bilde av meg som uetterrettelig. Det er sårende, feilaktig og jeg finner meg ikke i det, sier Haga.

Overfor NTB legger hun ikke skjul på at de siste dagene har vært svært vanskelige for henne og familien.

- De siste dagene har jeg opplevd at mitt privatliv er blitt invadert. Det må jeg bare innrømme at er krevende, sier Haga.

Hun reagerer kraftig på at enkelte medier oppsøkte hjemmet hennes sent onsdag kveld.

- Dere må gjerne gå rundt, men ikke komme inn på tunet mitt. At noen står på trappa mi, misliker jeg sterkt, sier Haga.

Skal finne bilag
Sp-lederen og olje- og energiministeren sier hun er forberedt på at mediekjøret vil fortsette de nærmeste dagene.

- Jeg kan ikke forstå hva nytt som skal finnes, men jeg vet det vil bli skrevet framover. Skulle det være noe mer å rydde opp i, skal jeg selvsagt gjøre det, sier Haga.

Noe av det første hun vil gjøre er å finne fram gamle kontoutskrifter og bilag for å forsikre seg om at all skatt er betalt av leieinntektene hun og mannen har hatt fra stabburet.

- Vi mener vi har gjort dette korrekt, sier Haga.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete, som etter alle solemerker blir Hagas etterfølger som Sp-leder, uttrykker stor sympati med sin partifelle og medgir at hun selv har gjort seg tanker om framtiden.

- De siste dagene har gitt grunn til ettertanke. Jeg er et helt alminnelig menneske, og jeg har jo tenkt på hva blodhundene kan finne av uregelmessigheter fra mitt eget liv. Jeg vet ikke hva det i så fall skulle være snakk om, men det er klart at belastningen for de nærmeste blir stor i slike sammenhenger, sier Navarsete.