Noe lavere press i industrien

Norske industriledere melder om svakere vekst i produksjonsvolumet. Ressursvansker utgjør fortsatt en stor utfordring, men situasjonen synes å være mindre prekær enn i 2007.

Konjunkturbarometeret for industrien antyder en avmatning i konjunkturforløpet, men foreløpig holder produksjonsvolumet og sysselsettingen frem med å stige, melder SSB.

Veksten i ordretilgangen viser tegn til å flate ut. En økning i tallet på industriledere som oppgir etterspørsels- og konkurranseforhold som begrensende faktorer for produksjonen, underbygger dette resultatet.

Utviklingen reflekteres ikke i markedsprisene som fortsatte å øke i 1. kvartal. Høyere kostnader er sannsynligvis en medvirkende årsak til prisoppgangen. Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er om lag det samme som for ett år siden. Ressursvansker utgjør fortsatt en stor utfordring for industrien, men situasjonen synes å være mindre prekær enn i 2007 (se, tabell 16). Høyere grad av automatisering som en følge av et økt investeringsnivå i industrien (se, Kvartalsvis investeringsstatistikk), er trolig en medvirkende årsak til dette. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til 84 prosent i 1. kvartal. For internasjonale sammenligninger henviser SSB til EUROSTAT.

Generelle utsikter på kort sikt (2. kvartal 2008) vurderes som positive. Forventning om økt produksjon og bedrede markedspriser støtter dette resultatet. Det samme gjør sammensatt konjunkturindikator for industrien1 som beregnes til 6 (sesongjustert nettotall) i 1. kvartal. For internasjonale sammenligninger av resultater for denne indikatoren henviser SSB til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks statistikk.

Les mer her