Fikk tilbake ansvarsretten

Fylkesmannen har tatt affære og gitt ansvarsretten som ansvarlig utførende tilbake til entreprenørselskapet Bauer & Bech. 

I tillegg får Oslo kommune kjeft for dårlige rutiner.

Det var Oslo kommune som i januar i fjor trakk tilbake Bauer & Bech sin ansvarsrett som ansvarlig utførende for arbeidsområdet bygninger og installasjoner. Dette skjedde i forbindelse med at entreprenørselskapet utførte rehabiliteringsarbeider i Alnagata 11 i Oslo sentrum.

Vedtaket om tilbaketrekning ble truffet etter forutgående tilsyn hvor det ble avdekket feil og mangler samt etter varsel om tilbaketrekning.

Det var også aktuelt for kommunen å trekke tilbake foretakets ansvarsrett innenfor arbeidsområdet ansvarlig kontrollerende for bygninger og konstruksjoner, men entreprenørselskapet valgte selv å trekke seg fra denne funksjonen samtidig som det ble kontrahert et nytt foretak som fikk ansvarsrett i samme arbeidsområde.

Bauer & Bech påklaget vedtaket om tilbaketrekking i februar i fjor. Plan- og bygningsetaten tok imidlertid ikke klagen til følge etter en behandlingstid på 7 måneder.

Entreprenørselskapet valgte så å klage saken inn for Fylkesmannen, og denne gangen ble det medhold. Fylkesmannen slår fast at tilbaketrekkingen av ansvarsretten som ansvarlig utførende i byggesakene i Alnagata 11 ansees som ugyldig, og vedtaket om tilbaketrekking oppheves.

Vedtaket om å gi entreprenørselskapet tilbake ansvarsretten forelå først i slutten av mars i år, men Fylkesmannen beklager den lange saksbehandlingstiden.

I en begrunnelse for sitt vedtak sier Fylkesmannen at man etter en samlet vurdering ikke kan se at Plan- og bygningsetaten i Oslo på en tilfredsstillende måte har begrunnet hvorfor ansvarsretten måtte trekkes tilbake. Dessuten er ikke forholdsmessigheten av tilbaketrekkingen tilstrekkelig vurdert.

Momentene vurdert i sammenheng etterlater, etter Fylkesmannens mening, så stor usikkerhet med hensyn til om tilbaketrekkingene har vært helt nødvendige i dette tilfellet, at det er grunnlag for å kjenne vedtakene ugyldig.

Fylkesmannen går ikke nærmere inn på spørsmålet om tilbaketrekking av ansvarsretten er riktig, men påpeker at det fra kommunens side ikke er foretatt noen grundig skjønnsvurdering. Avgjørelsen fremstår dermed som vilkårlig og uforholdsmessig.

Fylkesmannen gir kommunen også kjeft for gjennomføringen av tilsynet og systematikken i de to tilsynsrapportene. Man ber derfor kommunen om å se nærmere på om tilsynsrutinene er gode nok, og da særlig rutinene som gjelder tilsyn som retter seg mot foretak godkjent for mer enn ett ansvarsområde.

Bauer & Bech har også vært ute i hardt vær økonomisk med underskudd de fleste årene etter århundreskiftet. I fjor vår tok derfor den største oppdragsgiveren, Hvidsten Eiendom, over selskapet 100 prosent hvor hovedsiktepunktet var å tilføre omsetning. Det var tydeligvis ikke nok. I fjor høst truet selskapet med å slå seg selv konkurs dersom underleverandører ikke medvirket til å ettergi halvparten av gjelden og startet opp igjen arbeidet på prosjektet Grüner Garden2.