AFP-utfordringer i offentlig sektor

Lønnsoppgjøret i offentlig sektor skaper hodebry. En ekspertgruppe mener det er problematisk for partene å behandle både avtalefestet pensjon og tjenestepensjon i år.

I sin rapport som ble lagt fram torsdag, beskriver ekspertgruppen hvilken stor utfordring det blir for offentlig sektor å justere de offentlige tjenestepensjonene og offentlig avtalefestet pensjon (AFP) til den nye folketrygden.

Ekspertgruppen peker på at tiden er for knapp til at partene i offentlig sektor kan skaffe seg tilstrekkelig beslutningsgrunnlag til å håndtere både AFP og offentlig tjenestepensjon allerede i årets lønnsoppgjør. Ekspertene understreker at temaene er komplekse og at de økonomiske virkningene må kartlegges.

Avklaring
Startskuddet for lønnsoppgjøret i offentlig sektor går fredag 4. april. Da overleverer LO Stat, YS Stat, Akademikerne og Unio sine krav til staten.
Arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) sier det er opp til partene å bli enige om når de vil behandle spørsmålene om AFP og tjenestepensjon.

- Mitt inntrykk er at arbeidstakersiden ønsker å få til mest mulig på AFP i årets lønnsoppgjør og at de vil oppleve det som vanskelig ikke å få AFP på plass i år. Men dette blander ikke jeg meg oppi, sier statsråden.

- Vi ser ikke for oss at en tilpasning av tjenestepensjonen kan behandles i dette oppgjøret, men vi håper å få klargjort så mye som mulig rundt AFP, sier Unio-leder Anders Folkestad til NTB.

Direktør i KS (Kommunesektorens arbeidsgiverorganisasjon), Olav Ulleren, sier til NTB at kommunene helst vil utsette pensjonsspørsmålet til lønnsoppgjøret i 2009. Statens forhandlingsdirektør, Siri Røine, sier ekspertutvalgets innstilling vil være av stor betydning for statens holdning til pensjonsspørsmålene under årets forhandlinger.

Like vilkår
Utvalget skriver i sin rapport at man bør vurdere om det skal etableres en felles AFP-ordning for alle arbeidsgivere i offentlig sektor. Samtidig bør det vurderes om det skal være like vilkår for uttak av AFP i offentlig og privat sektor, påpeker utvalget.

Det er en lang rekke forhold som må avklares ved fastsetting av framtidens AFP i offentlig sektor. AFP i denne sektoren henger på viktige punkter sammen med den offentlige tjenestepensjonen. Utvalget peker på at det derfor er viktig å se AFP og tjenestepensjon i sammenheng. Dette betyr ikke nødvendigvis at avklaringene om AFP og tjenestepensjonene må skje samtidig, men man må i det minste har tilstrekkelig oversikt over hvordan ulike løsninger for AFP som kan påvirke muligheten for gode løsninger for tjenestepensjonsordningene, påpeker utvalget.