Dødelige gassulykker kan unngås

Luktfri gass i gjødselkjellere kan være dødelig. Det finnes nå måleutstyr som kan oppdage, og tilsettingsmidler som kan nøytralisere gassen. 

Tirsdag skjedde en tragisk ulykke der en ung kvinne i Telemark døde etter å ha falt i en gjødselkjeller. To andre ble skadet. Slike ulykker skjer ofte i gjødselkjellere, siloer, og andre lukkede rom både i Norge og utlandet.

– Ulykkene skyldes som regel en skummel gass som heter hydrogensulfid. Gassen dannes der det foregår forråtnelse. Når den er som giftigst, kan man ikke lukte gassen, sier HMS-rådgiver Michael Lehfeldt i Yara.

Yara holder kurs i gassforebygging, og Lehfeldt mener de fleste ulykkene som skjer i gjødselkjellere og siloer kunne vært unngått om folk hadde mer kunnskap om farene.

– Ofte omkommer flere samtidig i disse ulykkene, fordi de som går inn for å redde førstemann puster inn den samme gassen.

Installer måler
I lavere doser er hydrogensulfid en illeluktende gass som er skadelig, men ikke direkte dødelig. Når konsentrasjonen blir høy, blir gassen samtidig luktfri. Dermed er det vanskelig å oppdage faren.

– Det beste forebyggende arbeid man kan gjøre i gjødselkjellere og siloer er å installere måleinstrumenter. Det er en billig investering for landbruket, mener Michael Lehfeldt.

Yara produserer også tilsetningsstoffer som behandler den biologiske prosessen, slik at hydrogensulfid ikke får utvikle seg i dødelige mengder.

– Slike produkter leverer vi først og fremst til avløpsbransjen. I landbruket kan man nok bli bedre til både å forebygge og overvåke systemene for å unngå slike tragedier.

Flyktig gass
Risikoen for høy konsentrasjon av hydrogensulfid-gass øker med temperaturen, derfor er det flest ulykker i sommerhalvåret.

Hvor mange mennesker som har omkommet av hydrogensulfid-gass i Norge gjennom årenes løp er det ingen som vet.

– Gassen er veldig flyktig. Den reagerer raskt i kroppen og forsvinner raskt. Derfor kan gassen være borte når man finner en død person, og den kan ikke påvises i obduksjon fordi den er raskt ute av kroppen, sier Michael Lehfeldt i Yara.

Gassen tar også livet av mange husdyr som står på bås.