Sverige vil øke arbeidinnvandring

Den svenske regjeringen vil sammen med miljøpartiet De grønne lette på reglene for arbeidskraftinnvandring fra land utenfor EU/EØS. 

– Dette er den største reformen av svensk innvandringspolitikk på flere årtier, skriver innvandringsminister Tobias Billström og miljøpartiets gruppeleder Mikaela Valtersson i et debattinnlegg i Dagens Nyheter torsdag.

Et lovforslag med en omfattende tiltakspakke blir nå sendt ut på høring. Bakgrunnen for lovforslaget er både økt behov for arbeidskraft og migrasjonspresset mot EU, skriver Billström og Valtersson.

Ifølge det nye lovforslaget skal en arbeidstaker som får et konkret jobbtilbud fra en svensk arbeidsgiver innvilges oppholds- og arbeidstillatelse.

Tidsgrensene for arbeids- og oppholdstillatelse blir også forlenget, til to pluss to år. Etter fire år skal vedkommende kunne få permanent oppholdstillatelse. Ingen som har jobb skal tvinges til å forlate landet.

Asylsøkere som har etablert seg på arbeidsmarkedet skal kunne søke arbeids- og oppholdstillatelse direkte fra Sverige, og får dermed unntak fra hovedregelen om at arbeidstillatelsen må være ordnet før de kommer til Sverige.

Også utenlandske gjestestudenter skal kunne søke arbeids- og oppholdstillatelse direkte fra Sverige.

- I dag bekoster Sverige utdannelsen for ikke-europeiske gjestestudenter som studerer her. Det er vanskelig å forstå hvorfor vi da ikke skal dra nytte av deres kompetanse og la dem bli her og arbeide, skriver Billström og Valtersson.