Ut mot strenge anbudsregler

Strenge konkurranseregler gjør det vanskelig å avvise rufsete entreprenører, mener byråd Merete Agerbak-Jensen (H) i Oslo.

Fakta om byggesaken i Oslo


* Arbeidstilsynet stengte fredag to byggeplasser i Oslo, der polske håndverkere skal ha bodd og arbeidet under uverdige forhold. Ifølge Arbeidstilsynet ble polakkene blant annet trukket 2.500 kroner hver måned for å bo i en brakke på 10 kvadratmeter. Inntil tre arbeidere bodde sammen i hver brakke. De polske håndverkerne skal også ha jobbet over 60 timer i uken, for langt under tarifflønn.
* Håndverkerne var ansatt av entreprenørselskapet Harald Langemyhr AS som utførte byggearbeidene på vegne av det kommunale selskapet Omsorgsbygg. Også Undervisningsbygg har tidligere inngått avtaler med selskapet. Onsdag må ledelsen i de kommunale selskapene møte i Oslo bystyres finanskomité for å forklare seg.
* Harald Langemyhr AS mener framstillingen av uverdige bo- og arbeidsforhold ikke stemmer med virkeligheten og viser til at en kontroll Arbeidstilsynet gjennomførte i januar 2007 ikke førte til noen merknader.

 

Gransker byggefirma


Oslo kommune setter i gang gransking av engasjementet til byggmester Harald Langemyhr. I tillegg stoppes alle utbetalinger til entreprenøren inntil videre.
To byggeplasser ble stengt av Arbeidstilsynet før helgen etter at inspeksjoner hadde avdekket kritikkverdige bo- og arbeidsforhold. De polske arbeiderne var ansatt av Harald Langemyhr AS, som igjen var hyret inn av Omsorgsbygg.

Det kommunale foretaket Omsorgsbygg har nå engasjert firmaet First Ventura til å foreta en uavhengig gransking av alle forholdene i saken. Granskerne skal gå gjennom fakturaer, timelister, materiellister og annet, opplyser Omsorgsbygg.
Arbeidstilsynet har bedt Langemyhr om en redegjørelse om forholdene på anleggsplassen. Entreprenøren har frist til onsdag.

 

- Det skal veldig mye til for å avvise en entreprenør i en anbudskonkurranse på bakgrunn av tidligere forhold, sier hun til NTB.

En rekke krav må oppfylles før offentlige virksomheter kan avvise en tilbyder i en anbudskonkurranse, framgår det av reglementet som forvaltes av Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Etter reglementet kan en rettskraftig dom muliggjøre avvisning, i likhet med «alvorlige forsømmelser mot faglige og etiske krav». I slike tilfeller er det ikke krav om rettskraftig dom, men «objektive bevis» for slike brudd må likevel foreligge.

- Konkurransereglene er veldig strenge. Dette er noe sentrale myndigheter bør se nærmere på, sier Agerbak-Jensen.

- Uverdige forhold
Som byråd for byutvikling i Oslo kommune er Agerbak-Jensen generalforsamling for det kommunale foretaket Omsorgsbygg. Selskapet eier de to byggeplassene som før helgen ble stengt av Arbeidstilsynet som avdekket at polske håndverkere bodde og jobbet under uverdige forhold.

- Vi stiller klare krav til blant annet tariffbestemmelser og HMS-krav i kontraktene de kommunale selskapene inngår med ulike entreprenører. Dersom det viser seg at disse kravene brytes, har vi en rekke sanksjonsmuligheter. I dette tilfellet har vi stoppet prosjektene og holdt tilbake penger til entreprenøren, sier hun.
1. mars innførte regjeringen en ny forskrift mot sosial dumping som stiller krav om normale lønns- og arbeidsvilkår ved offentlige innkjøp. Men politisk rådgiver Jørund Leknes (SV) i Fornyings- og administrasjonsdepartementet utelukker ikke nye endringer.

- Vi er veldig opptatt av å kjempe mot sosial dumping. Dersom det kommer flere signaler som dem fra Agerbak-Jensen, må vi ta en titt på regelverket. Men det kan hende EØS-avtalen setter begrensninger for eventuelle forandringer, sier han.

- Må gå foran
De polske håndverkerne i Oslo var ansatt av Harald Langemyhr AS, som igjen var hyret inn av Omsorgsbygg. Også Undervisningsbygg har benyttet entreprenøren til byggearbeider tidligere. Onsdag må ledelsen i de to kommunale selskapene møte i finanskomiteen i Oslo for å svare på hva som gjøres for å sikre seg mot sosial dumping.

- I hvilken grad vil private firma bekjempe sosial dumping hvis ikke offentlige virksomheter går foran med et godt eksempel? Vi kan ikke bare se på pris i anbudskonkurranser. Kvalitet og seriøsitet er vel så viktig, sier SVs bystyrerepresentant Ivar Johansen til NTB.

Byggefirmaet Harald Langemyhr AS ble ifølge Tønsbergs Blad i 2004 dømt for å ha benyttet tre polske bygningsarbeidere uten arbeidstillatelse.
- Vi ønsker å drive i henhold til lover og regler, uttaler byggmester Gustav Winge i Harald Langemyhr AS i en pressemelding. Han sier firmaet ikke kjenner seg igjen i påstander om uverdige bo- og arbeidsforhold, men sier eventuelle pålegg fra Arbeidstilsynet vil bli etterkommet.

- Når det gjelder boforholdene for polakker, mener vi at saken ikke blir rett framstilt. Vi erkjenner imidlertid at vi ikke har fullstendig oversikt over dette, sier Winge. Han lover å gjennomgå saken for å rette opp eventuelle feil.