Sterk kritikk av Statens Pensjonskasse

Kommunalkomiteen i Stortinget retter sterk kritikk mot Statens Pensjonskasse fordi arbeidere i statsbedrifter ikke har fått den pensjonen de har hatt krav på.

Mens flertallet i komiteen nøyer seg med å vise til at kontrollkomiteen og Riksrevisjonen skal klarlegge om det er truffet tiltak for å forbedre rutinene i Statens Pensjonskasse, går Høyre og Frp lenger i sin kritikk.

Høyre mener det er påvist omfattende rot i utbetalinger av pensjoner som nå er årsaken til at komiteen må bevilge ytterligere 84 millioner kroner slik at de pensjonistene det gjelder kan få en engangsutbetaling på totalt 234 millioner kroner.

Høyres sak
I innstillingen skriver medlemmene i Høyres fraksjon at partiet har tatt saken opp i kontroll- og konstitusjonskomiteen og at komiteen som en følge av dette har stilt spørsmål både til Riksrevisjonen og Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Blant annet er det bedt om en redegjørelse om de revisjonsmessige undersøkelsene som er gjennomført av Statens Pensjonskasse. I tillegg ønsker komiteen å vite om feilutbetalingene på noe tidspunkt har vært kjent for Riksrevisjonen.

Ansvar for styret
Hardest ut går Fremskrittspartiets tre medlemmer som viser til reportasjer i Laagendalsposten der det blir avslørt at Statens Pensjonskasse i minst tre år har hatt kunnskap om at statsarbeiderne ikke hadde fått det de hadde krav på.
Disse opplysningene gjør at partiet mener saken må få konsekvenser for styrets medlemmer.

Til NTB sier nestleder i komiteen Per-Willy Amundsen (Frp) at de med konsekvenser mener at de som har sittet lengst i styret bør trekke seg og at departementet bør vurdere hele styret.

Krever gjennomgang
- Her er det gjort en dårlig jobb og det bør få konsekvenser, sier Amundsen.
Han mener saken har vist at det er påkrevd med en gjennomgang av rutinene i Statens Pensjonskasse, og Amundsen tror det ville styrke Statens Pensjonskasse om styret fikk en bredere sammensetning.

- Da vil mulighetene for å bedre kontroll og oppfølging øke. Det som har skjedd i denne saken gir et dårlig signal til alle medlemmer av Statens Pensjonskasse som nå frykter at deres fremtidige rettigheter ikke blir tilstrekkelig ivaretatt, sier Amundsen.