fra venstre den nye kjedelederen Raymond Myrland, boligsjef Arve Solheim og den nye tekniske sjefen Trine Dyrstad Pettersen.

Foreløpig topp for Mesterhus?

- Mesterhus hadde i 2007 sitt beste år noensinne. På mange måter nådde vi vel toppen i det som har vært en sammenhengende vekst, sa Arve Solheim.

- Toppen ble målt i Mesterhuskjeden i juni 2007 i form av samlet registrert ordrereserve som da var samlet 2,7 milliarder kroner. Siden da har det gått svakt nedover og ligger i dag ca. 10 prosent under topp-punktet. Likevel er dette et historisk høyt nivå og kun 3 prosent lavere enn på samme tidspunkt i fjor, sier Solheim.

- Fra statistikken kan vi se at det først og fremst er igangsetting i egenregi og feltutbygging som går tilbake. Vi tror at terskelen til å sette i gang prosjekter uten forhåndssalg har blitt noe høyere for de fleste det siste halvåret. Vi ser også at spekulantene som ofte kjøpte og solgte igjen før ferdigstillelse nå mer eller mindre er borte. To av våre største medlemsbedrifter har igangsatt 282 færre boenheter på prosjekt i 2007 enn i 2006.

Færre boliger
I 2007 ble det igangsatt litt under 30 000 nye boliger i Norge - dvs ca. 5 prosent færre enn i 2006. Samlet i kjeden ble det i fjor satt i gang bygging av 1 808 boenheter - en nedgang på 11 prosent i forhold til året før. Antall inngåtte kontrakter ble 1 691, 13 prosent lavere enn året før.

Med dette resultatet er likevel Mesterhus for niende år på rad Norges største boligaktør. På de neste plassene fulgte Nordbohus (1 451), Blinkhus (1 211), Block Watne (1 156), Norgeshus ( 1 059), Byggmann (1 021) og Systemhus (854). Systemhus krabbet fra en tiendeplass til en syvendeplass.

Salget synker
- Det som bekymrer hele boligbyggebransjen og også Mesterhus er at salget de siste månedene har sviktet. I Mesterhus tror vi likevel at 2008 blir et bra år. En internundersøkelse sier 77 prosent av Mesterhusmedlemmene at man vil bygge like mange eller flere boenheter i 2008 enn i 2007. Problemet er hva som vil skje i 2009.

Første oppdrag for nye ledere

Raymond Myrland (46) har nå overtatt som kjedeleder i Mesterhus etter at Arve Solheim har rykket opp som kjededirektør. Myrland som er utdannet som markedsøkonom, har lang fartstid i byggenæringen – sist som salgsdirektør i Swedoor (Jeld-Wen Norge AS). Han har tidligere også vært i Norema.

Trine Dyrstad Pettersen (40) er ny teknisk sjef i Mesterhus. Hun er sivilingeniør fra NTH 1990 (bygg). Hun er også Dr. Ing. Etter NTH var hun ved høyskolen i Narvik. Hun begynte å jobbe i Byggforsk i 1997 hvor hennes spesialområde har vært energi og miljø.

Vi kommer tilbake med mer stoff fra foredraget til Solheim og Mesterhuskonferansen ellers.