– AFP vil føre til rekordhøye skatter

En av Norges fremste økonomer, Steinar Strøm (65), tror AFP-ordningen vil føre til rekordhøye skatter i Norge. 

Professoren, som var læreren til sosialøkonomen Jens Stoltenberg på 80-tallet, gikk i år selv av med AFP, men er likevel motstander av ordningen fordi byrdene vil bli for store for dem som blir tilbake i arbeidslivet.

– Vi må skille mellom det som er godt for samfunnet og det som er godt for meg. Som samfunnsøkonom er jeg opptatt av det som er godt for samfunnet – derfor er jeg mot ordningen. Men jeg må likevel få lov til å tilpasse meg til reglene som gjelder, sier Strøm til Dag og Tid.

Rekordskatt
Han tror at skattene vil bli høyere enn noen gang før på grunn av AFP.

– Som alle økonomer vet, lever vi ikke for hverandre, men av hverandre. Om mange nok går av tidlig, vil byrdene for dem som blir igjen i arbeidslivet, og som skal produsere de varene og tjenestene som pensjonistene ikke lenger produserer, bli svært store. Staten kan da bare gjøre en ting: øke skattene for dem som fortsatt er i arbeid.
Det vil bli tøffe skatter og høyere skatteprosent enn noensinne, mener Strøm.

Han er overrasket over at de yngste i fagbevegelsen støtter dagens AFP-ordning.

– Det er merkelig. Det overrasker meg at de ikke ser at det er de som må bære byrdene om vi ikke får til en skikkelig reform. Om ikke reformene kommer nå, må de gjennomføres brutalt om ti år, sier Strøm.

Oljefondet hjelper ikke
– Jeg vil ikke moralisere over dem som benytter seg av ordningen, men jeg er kritisk til de som tror at man kan opprettholde AFP-ordningen og samtidig hevder at det ikke vil ha negative økonomiske konsekvenser for landet. At vi har en del penger på bok i utlandet, kan løse noen av problemene. Men med den eldrebølgen vi har i vente, monner det lite, sier professoren.