Hold på hatten, vestlending!

Bruk lue, ikke hatt! Et fornuftig råd til vestlendinger helt opp til Møre og Romsdal denne helgen. 

Også turgjengere i fjellheimen i sør bør være forberedt på litt ruskevær.
Den uvanlige vinteren byr ikke på veldig mye nedbør i form av snø de kommende dager. Men luftig, vått og sleipt blir det.

– Det kan bli en del kraftig vind fra fredag og utover ettermiddagen på Vestlandet og Møre og Romsdal og fjellene i sør. Opp mot storm, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen på Meteorologisk institutt på Blindern til NTB.

– Men det blir ikke så langvarig. Det demper seg i løpet av helgen, beroliger han.

Det går etter hvert over fra storm til kuling på kysten.

Ingen vinter i sikte
Men vinteren lar vente på seg, pluss/minus null gir bare unntaksvis påfyll i skiløypene. Men mye regn kan det bli. Det gjelder nærmest hele landet – fra sør til nord. Bortsett fra i høyden.

– Og det gjelder i overskuelig fremtid. Ikke bare i helgen, ifølge meteorologen.

På Østlandet er det nesten ikke ventet nedbør i det hele tatt den nærmeste tiden. Temperaturen vil holde seg ganske høy, tre-fire plussgrader midt på dagen, og en god del vind både lørdag og søndag.

Sol innimellom
– Bra skiforhold i høyden på Østlandet, er løftet til skifolket.
Men i fjellet i sør og øst må du belage deg på kuling, oppimot storm mange steder.

– Med vind og snø øker snøskredfaren i fjellet i Sør-Norge, advarer statsmeteorologen.

I Midt-Norge kan det bli problematiske kjøreforhold enkelte steder på grunn av sludd, kraftig vind og nullføre, spesielt langs kystlinjen.

Variert i nord
Heller ikke Nord-Norge går fri det uvanlige vinterklimaet: Nordland og Troms får mest nedbør i helgen. Og da snakker vi om store variasjoner – alt fra regn og sludd til snø.

Temperaturene vil ligge på rundt null eller litt i overkant ut mot kysten. Minusgrader i indre strøk og i fjellet.

I Finnmark kan det bli noen byger på kysten i helgen, mens det lenger innover stort sett blir oppholdsvær.

– Temperaturen kan komme ned i 16-17 grader på Finnmarksvidda. Men det er neppe noe som skaker folk i dette området. Det er overkommelig, det er ikke snakk om mye vind, sier Johnsen.

Utsikter
Værutsiktene fremover: Nord-Norge og deler av Trøndelag får en urolig værtype fra mandag og tirsdag: opphold og nedbør, regn og byger, sludd og snø i høyden, alt i varierende mengder. Ganske mye vind, opptil liten storm, spesielt i Nordland og Troms fra tirsdag-onsdag.

I Sør-Norge blir det varierende vær, men ikke mye nedbør neste uke.

– Vi må nok innover og oppover i høyden for å få det fine skiføret på Østlandet. Vi venter ikke ny snø i lavlandet i øst, sier Øyvind Johnsen.
Men torsdag kunne de heldige beskue sola i Bardufoss. Iallfall teoretisk skal sola krabbe over Ala-fjellet den 24. januar. For de fleste var nok gleden nettopp teoretisk i år. Håpet om sol i øyet er ikke stort de nærmeste dagene heller – værvarselet for Bardufoss sier gråvær og nedbør.