Får selv finne fram til fusjonspartnere

Høyskolene og universitetene skal selv foreslå hvem de skal slå seg sammen med, men fusjonere skal de.

Dagens i alt 38 statlige høyskoler og universiteter skal samles i åtte-ti større enheter.

Dette er en av de viktigste anbefalingene i Stjernøutvalgets utredning om hvordan høyere utdanning og høyere utdanningsinstitusjoner i Norge bør organiseres de neste 10-20 år.

Enkelte lekkasjer fra utvalget de siste dagene har dermed ikke vært riktige. Stjernøutvalget går ikke inn for å utvikle dagens universiteter til såkalte landsdelsuniversiteter, der høyskolene i de ulike regionene må fusjonere med universitetet i egen region.

- Institusjonene skal selv foreslå hvem de hører best sammen med. Utgangspunktet for denne vurderingen kan være geografi, men den kan også være kompetanse eller andre tilknytningspunkter og kriterier, sa professor Steinar Stjernø da han tirsdag overrakte utredningen til forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV).

Departementet skal imidlertid også ha ett ord med i laget. Valget av fusjonspartner skal godkjennes eller ikke godkjennes av departementet.
Departementet vil ifølge Aasland legge opp til en særdeles bred høringsrunde om Stjernøutvalgets anbefalinger. Høringsfristen vil bli satt til 1.mai.