- Boligkjøp i Østfold farligst

Etter to års drift har HELP Forikring analysert sine tusen første boligsaker. Skadestatistikken viser at det er flest skader på tomannsboliger, tett fulgt av eneboliger, men ingen boligtyper er fri for skader.

I Østfold har hele 65 prosent av boligene én eller flere skader. Dette er nesten dobbelt så hyppig skadefrekvens som nummer to på statistikken, Nordland. Telemark, Buskerud og Oppland følger tett på de neste plassene. For de øvrige fylkene ligger skadefrekvensen i snitt på mellom 15 og 20 prosent.

Tomannsboliger mest utsatt
Ingen boligtyper går fri for skader, men tomannsboliger er i følge analysen mest utsatt. Disse har en skadefrekvens på over 25 prosent, tett fulgt av eneboliger.

Pass på bad og kjøkken
Fukt og råte er de viktigste enkeltstående skadeårsakene.

- Det betyr at du bør være ekstra årvåken på visningen når du besøker bad og kjøkken. Det betyr også at du bør lese verditakstenes informasjon om disse rommene ekstra nøye. Husk at alle opplysninger som antyder avvik fra normal standard, for eksempel "sprukne fliser", "noe fukt" eller at "badet ikke tilfredsstiller dagens krav til tetthet", gir grunn til å stille kritiske spørsmål til selger og megler. Om du er i tvil, tar du et forbehold i overtagelsesprotokollen om å rette krav mot selger dersom for eksempel badet skulle vise seg å ha mangler. Men glem ikke at lovverket ikke beskytter deg mot normal elde og slitasje Et femten år gammelt bad har som regel nådd pensjonsalderen. Det betyr at du normalt ikke vil vinne frem dersom badet viser seg å være skadet, heter det i en melding fra Help Forsikring.

Hele huset utsatt
Selv om fukt- og råte skaper de alvorligste skadene, er det grunn til å saumfare hele boligen før budgivningen. Seks av ti skader skyldes annet enn fukt. Dette kan for eksempel være bygningstekniske feil.

90-tallshastverk
Skadestatistikken for HELPs første tusen saker viser at det er tryggere å kjøpe hus fra både 70- og 80-tallet, enn en 90-tallsbolig. Bare boliger fra 40-tallet er mer utsatt for skader enn 90-tallshusene, med henholdsvis 25 og 20 prosent. Det er en skadefrekvens på 14 prosent på boliger bygget etter år 2000.

HELP Forsikring er Nordens eneste forsikringsselskap med Boligkjøperforsikring og generell advokatforsikring som spesialitet.