Vil slippe ut Mongstad-CO2

Det blir for dyrt å deponere CO2 som fanges ved testanlegget på Mongstad. Klimagassen som fanges vil derfor bli sluppet ut.

Det opplyser Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) til Aftenposten.

Avtalen som regjeringen og Statoil inngikk i oktober i fjor, som nå involverer Mongstad-partnerne StatoilHydro, Dong Energy, Shell og Vattenfall, må altså endres allerede nå. I avtalen, og i Miljøverndepartementets utslippstillatelse for det kommende gasskraftverket, heter det at et testanlegg som skal fange 100.000 tonn CO2 i året, skal være i drift samtidig som gasskraftverket/kraftvarmeverket starter opp i 2010.

- Jeg skulle veldig gjerne sett at dette ble annerledes, men vi er svært opptatt av at prosjektet skal bli vellykket. Derfor velger vi å bruke den tiden som trengs, sier Haga.

- Utslippene fra testanlegget skal kompenseres ved at staten kjøper kvoter for utslippene fram til hele Mongstad-rensingen er på plass, sier statsråden.
Frederic Hauge i Bellona reagerer sterkt på at planene utsettes.

- For Bellona var formuleringen i avtalen om at CO2 fra testanlegget skulle deponeres, helt avgjørende for at vi ga vår støtte til avtalen. Deponering fra testanlegget vil nemlig gjøre det nødvendig å ta de tunge investeringene på infrastruktur nå med en gang. Om for eksempel Fremskrittspartiet kommer til makten etter neste valg, vil det være langt lettere for dem å droppe fullskala CO2-fangst, enn det vil være om infrastrukturen med rørledninger og det hele er på plass fra starten, sier Hauge.