Kristine Hirsti

Mur raste i Tromsø

11 personer ble evakuert fredag etter at murblokker raste ut fra en støttemur som følge av en konstruksjonssvikt.

I 0745-tiden fredag fikk politiet inn melding om at en mur i Slipelvveien på Gammelgård i Tromsø hadde rast ned og blant annet truffet flere biler, skriver Nordlys.no

En bil som sto parkert langs muren ble knust av murblokker fra muren. Ytterligere en bil fikk materielle skader som følge av raset.

Politihunder har gjennomsøkt området der raset har gått.

Politiet evakuerte først alle fire husene i rekka der raset hadde gått. Fredag formiddag i ellevetida var tre av husene fortsatt evakuert, og murblokkene lå tett inntil husveggen.

Ingen personer kom til skade i rasulykken.

Bil knust

Politi og ambulansemannskap kom raskt til stedet.

- Muren har rast sammen fra nummer én til nummer sju, og én bil er helt knust. Vi har gjennomsøkt bilen etter personer, og evakuert fire boliger så langt. Vi har også rekvirert en buss, og kommunen tar seg av de folkene vi har evakuert etter hvert, sa operasjonsleder Svein-Ivar Nikolaisen til Nordlys.no fredag morgen.

Politiet vurderte fortløpende å evakuere flere hus.

Totalt 11 personer ble evakuert, og befinner seg på Scandic hotell inntil videre.

Nytt ras

Raset skal ha vært omtrent 12 meter bredt, og politiet skal ha gått inn med hund i rasområdet for å lete etter mulige personer.

Politiet frykter nytt ras.

Konstruksjonssvikt

Geolog Dag Roti ved Norges geologiske undersøkelser sier til NRK at muren var bygd for høy.

Han påpeker at slike murer ikke skal være over fire meter. Muren i Tromsdalen var fem meter, og burde vært forsterket, mener Roti.

- Det er en konstruksjonssvikt, og mye vann har rent ned skråningen. Massene var mettet av alt vannet og trykket ble for stort i forhold til høyden på muren. Denne muren burde vært forsterket i bakkant, sier Roti til NRK.

Politiet avventer de geoteknologiske undersøkelsene før de gir klarsignal til beboerne om at de kan flytte hjem igjen, forteller operasjonsleder Nikolaisen til Nordlys.no.