Oljeutslipp driver mot nord

Store mengder olje fra en lekkasje på Statfjord A i Nordsjøen driver nordover onsdag. Værforholdene i området gjør det umulig å få oljeflaket opp av sjøen.

 

 

I forbindelse med lasting fra Statfjord A-plattformen til lasteskipet Navion Britannica lekket det onsdag formiddag ut omkring 4.000 kubikkmeter olje. Det er StatoilHydro som er operatør på plattformen.

– Det har vært en lekkasje fra en undersjøisk ledning under lasting av råoljen. Vi vet ikke hvordan det er skjedd eller hvorfor, bare at det har lekket ut store mengder olje, sier pressekontakt Kai Nielsen i StatoilHydro til NTB.

Ifølge Petroleumstilsynet kan oljeutslippet være det nest største i norsk oljehistorie.

Høye bølger
– Dette er et svært stort utslipp som foreløpig er beregnet til 3.840 kubikkmeter, sier pressekontakt Inger Anda i Petroleumstilsynet til NTB.

Det største utslippet i Norge skjedde i 1977 da 12.000 kubikkmeter olje lekket ut under en oljeutblåsing på Ekofisk Bravo-plattformen.

Statfjord-feltet ligger omkring 200 kilometer vest for Bergen like ved grensen til den britiske kontinentalsokkelen. Vindstyrken på Statfjord lå onsdag ettermiddag omkring 45 knop. Vinden blåser i nordlig retning, og bølgehøyden er opptil sju meter.

– Værforholdene ved Statfjord A gjør det foreløpig umulig å få oljen opp fra vannet med lenser, sier Nielsen onsdag ettermiddag.

Uheldig
Statens forurensningstilsyn (SFT) og Norsk Oljevernforening For Operatørselskap (NOFO) har sendt fly og helikopter til området for å kartlegge omfanget av lekkasjen.

– De vil overveie hva som skal gjøres for å begrense skadene. Oljen beveger seg foreløpig nordover, og vi forsøker å beregne hvilken retning utslippet tar videre, sier Nielsen i StatoilHydro.

Kai Nielsen betegner oljeutslippet som svært uheldig og sier første prioritet er å begrense skadeomfanget:

– Deretter må vi få oversikt over hvordan vi kan forebygge slike hendelser i framtiden. Dette er ekstremt uheldig og burde selvsagt ikke skje.