Victor Norman (H) vil øke skattene

Tidligere Høyre-statsråd Victor Norman mener myndighetene bør øke skattene for å sikre den offentlige velferden. Høyre-leder Erna Solberg applauderer ikke for forslaget.

 

Tidligere administrasjonsminister Victor Norman mener det er helt avgjørende at vi nå setter opp skattene for å styrke offentlig sektor.

- Hvis vi ikke er villige til å ta den diskusjonen jeg nå inviterer til, så vil offentlig sektor få en krasjlanding, ikke om ett år eller to, men om fem til ti år, sier Norman til NRK.

Han peker på nedslitte skolebygg som ikke blir reparert, selv om man i privat sektor bygger hus, hytter og pusser opp som aldri før. Og på veier som mangler vedlikehold, samtidig som bilene som skal kjøre på dem blir flere og dyrere.

- Vi må få privat sektor til å legge beslag på mindre av arbeidskraften, mindre av kapitalen, mindre av talentene, og den eneste måten vi kan gjøre det på er å øke skattene, sier Norman.

Høyre-leder Erna Solberg har derimot lite sans for Normans resonnementer:
- Det er ikke nye tanker Victor Norman kommer med, men det er feil tanker, sier Solberg.

- Skatteøkninger er ikke svaret på mangelen på arbeidskraft. Det vi trenger er å hente ut arbeidskraften, delvis fra utlandet og delvis ved å få flere som er utenfor arbeidslivet raskere tilbake i jobb.
- Det er like god høyrepolitikk som arbeiderpartipolitikk å si at vi må betale for de tjenestene vi faktisk ønsker, parerer Norman.