Årets sjuende renteøkning kommer trolig onsdag

Et flertall av økonomene antar at Norges Bank setter opp styringsrenta onsdag, men skråsikkerheten er borte.

De fleste analytikerne tror at styret i Norges Bank på årets siste rentemøte onsdag kommer til å sette opp renta med 0,25 prosentpoeng. Dermed kan det gå mot årets sjuende renteøkning og en styringsrente på 5,25 prosent. Men skråsikkerheten er borte.

- Vi tror det er 70 prosent sannsynlighet for en renteheving onsdag, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR.

Ikke nye signaler
Aamdal viser til at Norges Banks strategi fra oktober tilsier at det går mot en renteøkning, og det har ikke kommet nye signaler siden den gang. I tillegg har krona svekket seg, arbeidsledigheten går fortsatt ned, og det er høyere vekst enn ventet.

Men Aamdal har også gode argumenter for at det ikke blir renteøkning.
- Problemene i globale finansmarkeder har tiltatt, noe som igjen har ført til at markedsrentene har steget. I tillegg er forventningene til amerikanske styringsrenter noe lavere enn det Norges Bank la til grunn i oktober, sier Aamdal.

Et siste argument mot en ny renteøkning er at Bank of England torsdag satte ned renta med 0,25 prosentpoeng til 5,5 prosent.

Avventer prisstigningen
Den europeiske sentralbanken valgte torsdag å holde renta uendret på 4,0 prosent. Økonomene i Nordea mener at det ikke er nok til å få Norges Bank til å holde renta i ro i neste uke. Men helt sikre er de ikke og vil avvente prisstigningstallene, som kommer mandag.

Analytikerne i Handelsbanken skiftet mening fredag og tror ikke Norges Bank hever renta onsdag, men venter med det til januar. Hovedgrunnen er den internasjonale finansuroen og markant høyere pengemarkedsrenter.

jeføkonom Knut Anton Mork antyder til og med at rentetoppen allerede er nådd.

- Spesielt hvis pengemarkedsrentene, finansuroen og de videre utsiktene ikke demper seg innen januar, sier han.