Husk ID-innmelding

Fra 2. januar kan virksomhetene bestille id-kort. Det er et vilkår for utstedelse av id-kortet at virksomheten og arbeidstakeren på forhånd er registrert i relevante offentlige registre. 

Alle virksomheter som utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser, både norske og utenlandske, blir pålagt å utstyre sine arbeidstakere med id-kort.

Kravet gjelder også selvstendig næringsdrivende og utleiebedrifter. Det er arbeidsgiver som har ansvar for at ansatte har id-kort. Kortet vil gjøre det enklere å skille de useriøse fra de seriøse aktørene. Krav til synlig kort vil også lette kontrollen på byggeplassen.
Det er et vilkår for utstedelse av id-kortet at virksomheten og arbeidstakeren på forhånd er registrert i relevante offentlige registre.

Disse er:

* Arbeidstaker- og arbeidsgiverregisteret - Aa-registeret
* Enhetsregistret
* Merverdiavgiftsmantallet
* Sentralskattekontoret for utenlandssaker (SFU)
* Folkeregisteret - Ta kontakt med det lokale likningskontor

Informasjon om hvilke registre den enkelte virksomhet eller arbeidstaker har registreringsplikt til får man ved å henvende seg til det enkelte register. Ettersom det kan ta noe tid før man er korrekt registrert, er det viktig at søkere registrerer seg i god tid før søknad om id-kort sendes.