Redusert arbeidstid for de over 62

Regjeringen foreslår at arbeidstakere over 62 år får en lovfestet rett til redusert arbeidstid. På LO Stats kartellkonferanse på Gol i dag presenterte statsminister Jens Stoltenberg et nytt forslag som skal sikre en slik rett i Arbeidsmiljøloven.

Dette vil gi personer bedre mulighet til å kombinere arbeid og pensjon og kan bidra til at flere seniorer står lenger i arbeidslivet enn de ellers ville ha gjort, sier han.

- Mange seniorer ønsker en gradvis overgang fra arbeidsliv til pensjonisttilværelse. Jeg tror det å kunne jobbe litt mindre, beholde kontakten med arbeidskolleger og fagmiljø, og ikke slutte brått og helt fra en dag til neste gjør at det blir enklere å "stå" i jobben lenger. Dessuten vil det bidra til å ta vekk litt av det kunstig høye skillet mellom heltidsarbeidende og pensjonister, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Regjeringen har foreslått at folketrygdens alderspensjon fra 2010 skal kunne tas ut helt eller delvis fra 62 år, og at det skal være mulig å kombinere arbeid med pensjon uten å miste deler av pensjonen. For å bidra til at dette blir en reell mulighet for arbeidstakerne, foreslås nå endringer i arbeidsmiljøloven som gir arbeidstakere over 62 år rett til redusert arbeidstid, dersom de ønsker det. Iverksettingen vil ikke avvente pensjonsreformen.

Som ved dagens bestemmelse om redusert arbeidstid for særskilte grupper, vil vilkåret være at arbeidstidsreduksjonen kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten.

Forslaget har vært på høring og regjeringen tar sikte på å legge fram forslaget til behandling i Stortinget rett over nyttår.