Motstridende oppfatninger om Arnstads avgang

Tidligere Enova-direktør Magnar Førde mener anklagene mot Enova-toppsjef Eli Arnstad er toppen av et isfjell. Arnstads støttespillere mener hun er utsatt for en Kafka-prosess.

Blant de ansatte i Enova er det svært delte oppfatninger etter den dramatiske avgangen til toppsjefen mandag. Arnstad trakk seg som administrerende direktør i det statlige selskapet på grunn av påstander om mobbing.

Noen av de ansatte Adresseavisen har snakket med støtter mobbepåstandene, mens andre stiller seg totalt uforstående.
Felles er at ingen vil stå fram.

- Umulig
Kilder nær Arnstad mener hun har gått gjennom en Kafka-lignende prosess der det har vært umulig å forsvare seg fordi anklagene ikke har vært konkrete.
De mener at uenighet om omorganisering, lederstil og faglige spørsmål er den egentlige årsaken til striden, men at man har valgt å kalle dette mobbing.
- Da blir det umulig å forsvare seg og det blir umulig å rydde opp, sier en av dem til Adresseavisen.

En kilde sier til Dagens Næringsliv at Arnstad har hatt en offensiv lederstil der det politiske har vært viktig, mens andre i miljøet ville ha mer vekt på det strengt faglige.

Ønsket ikke
De tillitsvalgte i Enova har ikke ønsket å legge fram noen dokumentasjon på anklagene som kom fram gjennom en arbeidsmiljøundersøkelse.

- Vi har aldri ønsket å diskutere denne saken i offentligheten. Det er vi som skal leve videre i Enova og vi kan leve med påstandene om at dette er udokumentert. Vi kjenner til hva som har skjedd og skal sørge for at styret får den dokumentasjonen de trenger, sier tillitsvalgt Anne Guri Selnæs til Adresseavisen.

- Syke av mobbing
Verneombud Ann Kristin Kvellheim sier til VG at flere ansatte har fått psykiske reaksjoner «som følge av mobbingen». Enkelte skal også ha blitt sykmeldt.
- Dette dreier seg ikke bare om mobbing. Det handler også om manglende ledelse, sier Kvellheim til avisen.

Ifølge DN har hun og Selnæs bedt om at en uavhengig aktør går gjennom arbeidsmiljøet i Enova.

- Men jeg håper ikke dette blir en undersøkelse som i Valla-saken, sier Selnæs til DN.

- Farlig leder
En av dem som står åpent fram med kritikk mot Eli Arnstad er Magnar Førde. Han sluttet i Enova i 2004 etter å ha vært en del av ledergruppen fra starten av selskapet.

- Det ble tidlig klart at hun hadde en usunn lederstil, sier Førde til Dagbladet.
Han beskriver Arnstad som «en farlig leder», at «hun hadde en måte å behandle folk på som ikke var respektfull» og at hun sendte uklare signaler.

- Vi ble behandlet respektløst og som brikker i et system, sier han til VG.
Til Adresseavisen sier han at mobbepåstandene bare er toppen av et isfjell.
Også tidligere informasjonsdirektør Siv Anniken Røv sier til Dagbladet at hun følte seg dårlig behandlet av Arnstad da hun mistet jobben i 2004. Røv fikk en sluttpakke som hun selv beskriver som «stor» - etter at Røv først saksøkte Enova.

- Varm person
Styremedlem Cathrine Hambro har sittet i Enova-styret i tre år. Hun ble svært overrasket over både mobbeanklagene og at Arnstad valgte å trekke seg:

- Eli er en varm person, et varmt menneske. Det er veldig vanskelig å forstå at hun skal ha sjikanert egne ansatte, sier Hambro til Adresseavisen.
Hun legger til at styret tar beskyldningene alvorlig.

Lammende
Under mandagens pressekonferanse sa Arnstad at hun ikke kjenner seg igjen i mobbepåstandene.

Hun forklarte oppsigelsen med at hun oppfatter beskyldningene som så handlingslammende og ødeleggende for arbeidet i Enova og for henne som leder, at det ble for vanskelig å fortsette.

På pressekonferansen understreket styreleder Jørn Rattsø at Arnstad har styrets tillit.

Arnstad var mandag kveld ikke tilgjengelig for kommentar til uttalelsene til tidligere Enova-direktør Magnar Førde.