NCC legger ned boligfabrikk

NCC legger ned boligfabrikken sin i Hallstadhammar. Avviklingen vil belaste NCCs resultat i fjerde kvartal med 300 millioner svenske kroner. 

NCC Komplett

* NCC hadde tenkt helt nytt gjennom å utfordre konvensjonelle byggemetoder og hente inspirasjon og kunnskap fra ledende produksjonsindustri. Resultatet var et industrielt byggesystem som benyttes til å bygge boligblokker av høy kvalitet i fabrikk etter kundens ønske.

* I fabrikken ble det produsert vegger, ferdige gulv, tak og kjøkken. Veggene ble støpt og gjort ferdig med tapet, elektriske ledninger, dører, vinduer og radiatorer. De enkelte modulene ble transportert flatpakket til byggeplass som nå er blitt til montasjeplass.

* Montering skjedde i værbeskyttede haller av dobbel teltduk. De ulike modulene ble løftet på plass med traverskran og klikkes i hverandre ved hjelp av spesialutviklede koblingsanordninger. I ferdig produksjon var ambisjonen at et arbeidslag på fem montører monterer 3-5 leiligheter i uken.

* Hjernen i fabrikken var et IT-basert prosjekteringssystem for feilfri prosjektering som sammen med et avansert IT-basert produksjonssystem skulle bidra til en moderne ordrestyrt industriprosess.

Prosjektet avbrytes fordi de forventede kostnadsbesparelsene ikke kunne oppnås, skriver selskapet i en melding.

I september 2002 startet arbeidet med en helt ny produksjonsprosess for boligblokker, NCC Komplett. Våren 2006 åpnet fabrikken med det delvis patenterte byggesystemet inspirert av verkstedindustrien.

- Vår satsing på industriell boligbygging i fabrikk var viktig for NCC og hele byggenæringen. NCC Komplett skulle senke byggekostnadene for blokker radikalt. Dette vurderer vi i dag som umulig å få til. Det er vanskeligere, tar lengre tid og koster mer enn vi regnet med fra start. Prosjektet har imidlertid gitt oss viktig kunnskap, som i sin tur gir oss fremtidige konkurransefordeler. Til sammen har NCC under fem år investert og tatt kostnader på drøyt en milliard svenske kroner, opplyser NCCs konsernsjef Olle Ehrlén i pressemeldingen.

Det er varslet oppsigelse for samtlige 200 ansatte ved fabrikken.