Sikrer god vannkvalitet

Glitrevannverket sikrer 125 000 beboere i Drammen, Lier, Nedre Eiker og Røyken rent vann i kranene til enhver tid.

Behandlingsanlegget på Røysjø, som dekker deler av disse områdene, har installert et marmorfilter som sørger for å heve pH, kalsium og alkaliteten i vannet. I tillegg fungerer anlegget som et filter for bl.a. mangan, jern og humusstoffer.

- Et online alarmsystem fra Cronus dokumenterer vannkvaliteten på Røysjø som leverer vann til 20 000 mennesker, sier driftstekniker Svein Lidsheim i Glitrevannverket IKS.

Selv om dette vannverket tar vannkvalitet på alvor finnes det mange som ikke følger forskriftene. I følge Mattilsynet er det avdekket alvorlige feil og mangler ved en rekke vannverk. Derfor kommer de til å skjerpe kontrollen med drikkevann. I følge TV2 mangler 64 anlegg godkjenning. 24 har ingen form for rensing av vannet og 64 oppfyller ikke kvalitetskravene til drikkevann.

- Innen utløpet av 2008 skal det føres tilsyn med alle godkjenningspliktige vannverk, sier seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet.

Nødvendige pålegg
Til sammen er det om lag 2700 godkjenningspliktige vannverk. Av disse er det 700 som Mattilsynet ennå ikke har kontrollert. Disse vannverkene vil få besøk av Mattilsynet i løpet av 2008. Nødvendige pålegg om utbedringer vil bli gitt og må gjennomføres så raskt som mulig.

- Det er eierne av vannverkene som har ansvaret for at vannet har god kvalitet. Vår oppgave er å påse at vannverkseierne etterlever regelverket, påpeker Wold.

- Vi er i gang med å utvikle et nytt elektronisk tilsynssystem. Det skal inneholde relevant data om alle vannverk i Norge, både de godkjenningspliktige og små vannverk som kun er meldepliktige.

Interkommunalt selskap
Glitrevannverkets eiere vedtok i 2001 å omdanne vannverket til et interkommunalt selskap (IKS).

- På Røysjø har Cronus levert delutstyr som overvåker vannkvaliteten. Oppstår det uforutsette hendelser får vi melding via vårt alarmsystem, sier Lidsheim.

- Cronus har et godt utbygd service- og vedlikeholdsnett. Deres beredskapsordning bidrar til at vi får umiddelbar hjelp ved eventuelle feil på utstyret. Vi er godt fornøyd med leveransene og servicen vi får.

- Utstyret består av ph-, klor- og turbiditets- og ledningsevnemålere og ble installert i 2003, sier instrumentansvarlig Elin Myrhaug i Cronus InPro. - Det er lagt opp til spesialprober for lavtemperatur og ionefattig vann som bidrar til å heve vannkvaliteten.