Bløff om industrikraftregime avslørt

Opposisjonen mener ESAs nei til nytt industrikraftregime viser at de rødgrønne bløffet da de ga løfter om dette under valgkampen i 2005.

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) fikk klar beskjed fra ESA-president Per Sanderud i Brussel onsdag. Regjeringens ønske om å innføre et særskilt industrikraftregime for den kraftkrevende industrien vil ikke bli godtatt av EFTAs overvåkingsorgan ESA.

- Vi tror ikke at det innenfor dagens regelverk er mulig å få aksept for myndighetsbestemte kraftkontrakter som innebærer priser som ligger under markedsprisen. Det vil være subsidier som fort vil støte mot statsstøtteregelverket, sa Sanderud.

På Stortinget mener opposisjonen at ESA nå har avslørt de rødgrønnes løfte om et industrikraftregime som en bløff.

- Dette er sannhetens time. De rødgrønne burde være flaue, sier Høyres leder Erna Solberg.

Hun har lenge hevdet at forslaget om industrikraftregime er i strid med EØS-avtalen.

- Likevel reiste de rødgrønne fra industristed til industristed og lurte folk med løfter om dette under valgkampen for to år siden, sier Solberg.

- De rødgrønne bløffet om dette under valgkampen. De sa det var stort handlingsrom i EØS-regelverket og at det bare sto på vilje. Enten visste de ikke hva de snakket om eller så løy de. Jeg tror det siste, sier Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen i energi- og miljøkomiteen.