Går nye veier for å redusere sykefravær

En økt i treningslokalet eller massasje av kyndige hender kan være balsam for kropp og sjel. Noen arbeidsgivere har oppdaget nettopp dette og tilbyr sine ansatte en «helsepakke» i arbeidstiden.

 

Arbeidsgivere mener tiltak av denne typen holder staben friskere og bidrar til lavere sykefravær. I Mosvik kommune i Nord-Trøndelag er gratis trening og fysioterapi blant flere tiltak som skal sørge for de ansattes ve og vel.

- Vi gir de ansatte anledning til å bruke en halvtime hver dag til mosjon, det være seg en spasertur eller annen trim. Denne halvtimen er fullt betalt og går heller ikke ut over lunsjpausen som fortsatt er der, sier rådmann Oddvar Lynum i Mosvik kommune til NTB.
Dessuten tilbys gratis behandling hos en fysioterapeut som er ansatt i kommunen.

Ryggplager
- Det er ingen som trenger noen dokumentasjon på at de trenger fysioterapi. Noe av det viktige er at ordningen blir kjent og at den settes pris på, sier Lynum.
Fysioterapeut Nina Schei Bakkhaug tror at ordningen med gratis fysioterapi til kommunens ansatte kan bidra til å unngå sykmeldinger.

- Dersom det er noen som sliter med smerter i rygg og nakke eller har andre problemer kan vi ta det i starten og hindre at folk må sykmelde seg, sier Bakkhaug til Trønder-avisa.

Rett medisin
Bakkhaug sier at ordningen ikke fortrenger andre pasienter. Hver enkelt kommunalt ansatt som ønsker å benytte seg av ordningen må først avtale med sin egen arbeidsleder og deretter bestille tid hos fysioterapeuten.

I Mosvik kommune var sykefraværet i 2004 på 12 prosent. I tredje kvartal i 2007 var fraværet på under 4 prosent og for de tre første kvartalene i 2007 i gjennomsnitt på 4,75 prosent. Det tyder på at rådmannen i kommunen har foreskrevet den rette medisinen.