Strømprisen har doblet seg

Prisen på strøm har doblet seg i Sør-Norge i løpet av fire uker. Til tross for breddfulle vannmagasiner fortsetter prisøkningen.

 

Norges vassdrags- og energidirektorat forklarer prisøkningen med lite nedbør og dermed lavere tilsig til vannkraftsystemet den siste tiden, kombinert med kaldere vær og økt forbruk.

I tillegg må norske strømkunder belage seg på å betale mellom 18 og 20 milliarder kroner i CO2-avgift neste år, selv om vi neste utelukkende bruker ren energi.

Betyr ingenting
Administrerende direktør Erik S. Winther i Gudbrandsdal Energi sier til NTB at det er prisene i Europa som nå mer og mer bestemmer hva vi skal betale for strømmen i Norge.

- Vannmagasinene er nesten fulle, og hadde det vært et rent norsk strømmarked ville vi hatt veldig lave priser til forbrukerne nå. Slik er det ikke, sier Winther.
Han mener også at det allerede nå tas høyde for den innstrammede CO2-avgiften som kommer fra nyttår. Denne avgiften på ca. 15 øre kilowattimen vil over ett år gi strømkundene i Norge en ekstraregning på mellom 18 og 20 milliarder kroner, basert på et totalforbruk i Norge på 130 TWh. Det er penger som går rett i kassa til kraftselskapene og staten.

- Halvparten går til staten, og det er penger staten burde bruke til tiltak for CO2-rensing, mener Winther.
Han tror folk må belage seg på høye strømpriser i vinter, til tross for den gode magasinsituasjonen.

Oktobersvikt
- Selv om magasinene er 90 prosent fulle og ligger så vidt over det normale for årstiden, har vi hatt en oktober med lite nedbør. Faktisk snakker vi om bare 50 prosent av normal oktobernedbør, sier handelsdirektør Ole Gabrielsen i Lyse Energi til NTB.

Han sier at også kaldere vær med økende forbruk av elektrisk strøm virker inn på prisbildet. Et tredje forhold er at kullprisen har gått rett til himmels, og utviklingen på det norske strømmarkedet har de siste årene vært nokså lik kullkraftkostnadene i Europa.

Gabrielsen sier at CO2-avgiften som kommer fra 1. januar ventes å bli liggende rundt 15 øre per kilowattime.
Selv om vi stort sett bare bruker ren vannkraft i Norge, påvirker CO2-avgiften våre priser som en følge av at politikerne for 15 år siden bestemte at vi skal ha et markedsbasert kraftsystem her i landet.

Over 50 øre
Den siste uka passerte den gjennomsnittlige spotprisen i Sør-Norge 30 øre. På toppen av denne prisen kommer påslag til leverandørene, nettleie og avgifter til staten.

Strømleverandørenes prissetting for fastprisavtaler indikerer også at vi kan forvente oss solide strømregninger til vinteren. Blant faktorene som bidrar til dyrere strøm er en innstramming av CO2-kvotene fra 1. januar. Billigste 1-års fastprisavtale i Norge har allerede passert 50 øre per kilowattime.

Torsdag er den rene børsprisen på strøm priset til 34 øre i Oslo. Oslo og resten av Sør-Norge hadde i sommer og i høst en langt lavere strømpris enn resten av landet. Nå har dette snudd seg. Oslo-prisen er par øre dyrere enn i den nordlige delen av landet.