14. oktober - Verdens standardiseringsdag

Verdens standardiseringsdag (World Standards Day) er kanskje ikke den mest kjente internasjonale merkedagen i løpet av et år.

Like fullt er dagen en markering av noe som er viktig for norsk samfunnsliv, næringsliv og norske forbrukere. Standarder gjør vår hverdag enklere. Tenk bare på hva innføring av standardformat på papir (som A4), utformingen av kredittkort og standardmål på dører og vinduer har betydd av økonomiske og praktiske innsparinger.

Et moderne samfunn kan ikke fungere uten standarder. De er nødvendige for effektiv produksjon, reduksjon av tekniske handelshindre og for å oppnå sikkerhet og forutsigbarhet for enkeltindivider og samfunnet.

Eksempler på standarder som har betydning for folk flest:

• Renhold
Når er det rent, og hva er rent nok? Det kan det være mange ulike synspunkter på. Standarden for renholdskvalitet vil være hjelpemiddelet slik at både den som utfører og oppdragsgiveren kan ha lik forståelse av hvilken kvalitet som skal oppnås.

• Fiskeri og havbruk
Hvor kommer fisken fra og hvordan kan vi sikre at merdene blir mest mulig sikre? Dette finnes det standarder for.

• Boligareal
Standarden for areal og volumberegninger er ny i år. Den har betydning for forbrukerne i forbindelse med oppmåling/takst av bolig og ved kjøp, salg og utleie.

• Sykkelhjelmer
Hvor mye skal en sykkelhjelm tåle? Det stilles ulike krav til hjelmer for barn og voksne. Standarder brukes som grunnlag for produksjonen.

• Leketøy
Farlig maling på leketøy, små deler som små barn kan sette i halsen. Medieoppslag viser at alt leketøy ikke er så sikkert som det bør være. Standarder gir krav til sikkerhet for leketøy.

• Refleksvest
Alle må nå ha en i bilen, og den må være produsert i henhold til en av to gitte standarder.

• Kredittkort
Tenk så praktisk det er at alle kredittkort og bankkort passer i alle automater verden over. Dette hadde ikke vært mulig uten standarder.

Noe av standardene lages kun for Norge mens andre lages internasjonalt. Verdens standardiseringsdag skal synliggjøre at vi alle er en del av en større sammenheng, og at standarder og standardiseringsarbeid gjør det mulig å komme fram til felles løsninger som er til beste for oss alle.

Det er de tre internasjonale standardiseringsorganisasjonene ISO (The International Organization for Standardization), IEC (The International Electrotechnical Commission) og ITU (The International Telecommunication Union) som står bak markeringen av verdens standardiseringsdag (World Standards Day, WSD). Standard Norge, som Norges medlem i ISO, ønsker å gjøre denne dagen bedre kjent også her i landet.