Sterk motstand mot tjenestedirektivet

Det er sterk motstand i Fellesforbundet mot at Norge skal innføre EUs tjenestedirektiv.

Under landsmøtedebatten tirsdag kom det mange oppfordringer om at regjeringen må legge ned veto.

Debatten tyder på at landsmøtet kan slutte seg til forslag som ber regjeringen si nei til direktivet, selv om forbundets nye leder Arve Bakke sier ja på visse vilkår.

Næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) sa på landsmøtet at tjenestedirektivet ikke vil være til hinder for de tiltakene regjeringen har satt inn for å hindre sosial dumping. Han understreket at direktivet ikke er ferdigbehandlet i regjeringen.

Debatten kom etter innleggene til Andersen og forbundsleder Kjell Bjørndalen om næringspolitikk. De kom knapt inn på direktivet i sine innlegg.

Forsvarte direktivet
Mandag forsvarte den kommende forbundslederen, Arve Bakke, direktivet. Som Andersen mener han direktivet ikke vil hindre arbeidet LO driver for å komme det useriøse arbeidslivet til livs.

- Det er først i 2010 direktivet innføres i norsk lov. Vi må bruke den tida til å få et fungerende lovverk mot sosial dumping. Det er her kampen vil stå framover, sa han ifølge LOs medlemsblad Magasinet.

Næringsministeren svarte kritikerne med å si at ikke et eneste ett av de tiltakene regjeringen har satt inn for å bekjempe sosial dumping er i konflikt med direktivet.

- Tiltakene mot sosial dumping vil bli videreført uavhengig av om tjenestedirektivet blir innført eller ikke, beroliget statsråden.

- Bruk vetoretten
I løpet av tirsdagens debatt på landsmøtet var det ikke ett eneste positivt ord å høre om direktivet. Bekymringen over at direktivet skulle rasere arbeidet mot sosial dumping var unison.

- Tjenestedirektivet er et verktøy for de fire frihetene. Det er de frie kapitalkreftenes direktiv. Direktivet vil undergrave den norske modellen for faglig samarbeid, lød det fra talerstolen