Bedrifter i kø for å kapre studenter

Bedrifter og offentlige etater stiller seg i kø på universiteter og høyskoler for å komme i kontakt med studenter som kan bli framtidig arbeidskraft.

Nå i oktober holdes karrieredager ved de fleste høyere utdanningsstedene her i landet, og pågangen har aldri vært større. Antallet virksomheter som vil presentere seg er doblet, og de fleste arrangørene opererer med ventelister.

Interesse
Denne uken ble det holdt karrieredager for studentene i Bergen. Det største arrangementet fant sted i Grieghallen, der 70 bedrifter hadde satt opp sin stand og stilt opp med erfarne medarbeidere for å friste studentene med framtidige karrieremuligheter.

- Vi måtte sette grense ved 70 deltakere. Det er en dobling fra i fjor, men vi kunne hatt ytterligere 10-20 virksomheter med. Vi har aldri opplevd slik interesse, sier Rønnaug Tveit, daglig leder i Karrieresenteret ved Universitetet i Bergen.

Karrieresenteret ble startet for seks år siden av Studentsamskipnaden ved universitetet, og formålet var både å hjelpe studentene til jobber og bidra til at de ble på Vestlandet i stedet for å flytte til jobb i Oslo.

- Interessen fra næringslivet har vokst for hvert år, og nå er det også mange flere blant studentene som finner jobb her i stedet for å flytte, sier Tveit.
Hun forteller at studentene selv vil ta over arbeidet med Karrieredagen fra neste år gjennom organisasjonen Springbrettet.

Ventelister
Alle de store utdanningsinstitusjonene hadde ventelister for deltakelse på sine karrieredager i år.

- Jobben min har vært lett, forteller bookingansvarlig ved Norges Handelshøyskole. Vi var fullbooket en måned etter at vi åpnet for påmelding, og vi har 15 virksomheter på venteliste, sier Stine Soli Bakke.

Ved NTNU i Trondheim forteller leder for Karrieredagen, Magnus Wanberg, at det måtte settes opp et telt på 2.400 kvm for å få plass til alle interesserte bedrifter.
- I fjor hadde vi 47 mens vi fikk plass til 94 i år og hadde fortsatt fem-seks på venteliste, forteller han.

Langsiktighet
Universitetet i Oslo var først ute med å etablere sitt karrieresenter etter inspirasjon fra utlandet. Det ble etablert i 1992, og fra 1995 har det arrangert karrieredager.

Tendensen er den samme i Oslo som ved andre høyere utdanningsinstitusjoner - interessen er større enn plassen foran karrieredagen som holdes 18. oktober.

- Vi har 70 deltakere fra arbeidslivet, og vi kunne lett fylt opp med ti IT-bedrifter i tillegg. Men vi er opptatt av bredde. Vi skal også ha tilbud til de studentene som det for tiden ikke er størst etterspørsel etter, sier lederen ved sentrert, Gisle Hallsten.

Interessen i arbeidslivet for kontakt med studentene var mindre for noen år siden enn i dag.

- Vi oppfordrer arbeidslivet til å tenke langsiktig og holde kontakt med studentene også i nedgangstider. Det er de virksomhetene som tenker langsiktig også i denne sammenheng som blir vinnerne, sier Hellsten.