Mindre gjeldsvekst for husholdningene

Husholdningene hadde en svak nedgang i gjeldsveksten i august. For foretakene er utviklingen motsatt.

Foretakene har fortsatt en sterk gjeldsvekst. Ved utgangen av august hadde bruttogjelden til de ikke-finansielle foretakene økt til 966 milliarder kroner. Tolvmånedersveksten ble 21,1 prosent, opp fra 20,5 prosent i juli. Vekstraten for foretakene har dermed ligget over 20 prosent siden august i fjor, viser ferske tall fra SSB over gjeldsveksten i Norge (K2).

- At foretakenes bruttogjeld og pengemengde vokser sterkt, har sammenheng med høykonjunkturen i norsk økonomi, skriver Statistisk sentralbyrå på sine hjemmesider.

Husholdningenes bruttogjeld økte med 12 prosent de siste tolv månedene fram til august i år, litt ned fra veksten på 12,3 prosent i juli. Den gjennomsnittlige veksten hittil i år ligger lavere enn den gjennomsnittlige veksten på 13 prosent for 2006.

Den samlede innenlandske bruttogjelden som omfatter husholdninger, ikke-finansielle foretak og kommuneforvaltningen, var på 2.839 milliarder kroner ved utgangen av august, og består av vel 70 prosent banklån. Samlet har denne gjelden steget med 14,8 prosent de siste tolv månedene.