Ber bilistene om 80 milliarder

Bilistene må finne seg i å betale bompenger for å få bedre veier. Det sier veidirektør Kjell Bjørvig. Han mener det er helt naturlig at bilistene får regninga for utbyggingene, melder NRK.

Med dagens bevilgninger går det 50 år før veiene har bra nok standard. Han mener bompenge-motstanderne må tie og gjøre som resten av europeerne.

- Det er en spesiell diskusjon vi har i Norge. Hvis vi ser på nesten alle andre land sørover i Europa, finansierer de rubbel og bit av sine stamveier med bompenger.

Vil ta 50 år
Fra 1990 til 2005 har billistene betalt inn 36 milliarder kroner i bompengeavgifter. Disse pengene skal delfinansiere veiutbygging. Men for å få stamveiene opp på en god standard trengs det 230 milliarder kroner. Slik staten bevilger penger i dag vil det ta 50 år. Skal målet nås på 30 år må billistene bidra med ytterligere 80 milliarder kroner i perioden. Han tror billistene er villige til å bidra for å få hevet standarden på en rekke strekninger, 20 år huritigere enn om staten alene tok regninga.

- Ansvarsfraskrivelse
Norges Automobilforbund er uenig og mener dette er et brudd på forutsetningene om at det er Staten selv som skal betale veiutbygging her i landet.

- Dette er ikke bra. Dette må man vel kunne kalle en ansvarsfraskrivelse. Allerede i dag betaler jo brukerne 7 av 10 kroner som blir brukt til veiinvesteringer, sier direktør for samfunnskontakt, Håkon Glomsaker.

- Ikke fundert over
Samferdselsminister Liv Signe Navarsete vil ikke, umiddelbart, støtte forslaget fra veidirektøren.

- Det er et spørsmål som jeg ikke har fundert over, sier hun. - De bompengeprosjektene som jeg har lagt fram for stortinget har vært lokalt initierte av komuner og fylke som har ønsket å komme tidligere fram i køen enn de ellers ville ha gjort.