Professor Torger Reve ved Handelshøyskolen BI har ledet den omfattende kartleggingen av byggenæringen. (Foto: Sven E. Lundby / Newswire)

BA-næringen dobbelt så stor

- Byggenæringen i Norge er dobbelt så stor som tidligere oversikter gir inntrykk av, sier BI-professor Torger Reve.

Han har ledet det som trolig er tidenes største kartlegging av næringen.

Forskerne ved Handelshøyskolen BI har kommet fram til at bygg-, anlegg- og eiendomsnæringen har en årlig omsetning på minst 500 milliarder og en verdiskaping på 150 milliarder.

Til sammen utgjør byggenæringen hele14 prosent av verdiskapingen, ifølge studien, som presenteres i sin helhet på næringens stormønstring Bygg Reis Deg i Lillestrøm i september.

Nest største næring

- Grunnen til at våre tall er mye høyere enn de tradisjonelle bygg- og anleggstallene, er at vi mener det er naturlig å inkludere byggevareindustrien, byggevarehandelen og eiendomsnæringen, sier Reve.

Med den utvidete definisjonen tilhører hver tredje norske bedrift byggenæringen.

- Men selv våre tall er en undervurdering. Vi får ennå ikke tall for eiendom i offentlig eie. Dette er en betydelig sektor i Norge, sier professoren.

Ifølge Reve er byggenæringen en av landets største og mest vekstkraftige næringer.

- Bare oljenæringen er større, men i deler av landet er byggenæringen den klart største. Den har tyngdepunktet sitt i området rundt Oslofjorden, som så mye annet. I enkelte fylker utgjør den en fjerdedel av næringslivet, men det finnes kommuner i utkant-Norge som er nesten rene byggenæringskommuner, sier Reve.

- Dette er en næring med veldig mange bransjer, og avstanden mellom dem kan være stor. Oversikten vi presenterer er trolig den største som er laget for byggenæringen noen gang, sier Reve.

- Stemoderlig

Reve mener det er på tide å se på byggenæringen med andre øyne.

- Mens olje, shipping og industri har hatt høy anseelse, har byggenæringen gjerne blitt sett på som en støttenæring. Behandlingen har vært noe stemoderlig. Når for eksempel det offentlige skal bygge, forventes det at næringen stiller opp. I nedgangstider skal den klare seg selv. Med en litt annen planlegging ville offentlige utbyggere fått både billigere bygg og en stabilt livskraftig næring, sier Reve.

Norge er inne i en byggeboom, og en viktig del av løsningen har vært å skaffe arbeidskraft fra utlandet.

- Det som har imponert oss i arbeidet med rapporten, er hvordan bedriftene har taklet den økte pågangen, med nye etableringer, med import av arbeidskraft, og så videre. Den kreativiteten næringen har vist er ganske forskjellig fra det litt trauste imaget den tradisjonelt har hatt, sier Reve.

Bygg Reis Deg arrangeres hos Norges Varemesse i Lillestrøm 18. til 23. september. Rapporten om byggenæringen legges fram på en konferanse på åpningsdagen.