Oslo Havn kan få seks milliarder

Oslo Havn eier eiendommer som er verdt over sju milliarder kroner. Flere av milliardene kan ende opp som gavepakker til hovedstadens befolkning.

Oslo Havn vil få minst 900 millioner kroner for storparten av Sørenga-utstikkeren i Bjørvika i Oslo, men dette er bare småpenger å regne i forhold til verdien av alle eiendommene Oslo Havn eier.

Oslo Havn sitter ifølge Dagens Næringsliv på samlede nettoverdier for rundt 3,5 milliarder kroner i Bjørvika. DnB NOR Næringsmeglings omtrentlige overslag anslår verdien av tomtene på Filipstad til rundt 3,4 milliarder kroner.

Trekker man fra 800 millioner kroner for å ferdigstille Sydhavna, har Oslo Havn, som er et heleid foretak av Oslo kommune, trolig rundt 6 milliarder kroner til overs dersom eiendommene selges i dag.

Da Oslo Havn i 2003 solgte Tjuvholmen utenfor Aker Brygge ble rundt halvparten av salgssummen på 900 millioner kroner brukt på nytt kunstmuseum. Nå vurderer Oslo Havn flere gavepakker til befolkningen, blant annet to større parker på Filipstad, en på land og en på sjøen.