Gleder seg over Arbeidstilsynets rapport

Arbeidstilsynet slår fast at LO har brutt arbeidsmiljøloven på flere punkter. Likevel er Gerd-Liv Valla og Roar Flåthen glad for rapporten.

- Jeg er glad for at de ansatte i LO mener de har en god arbeidsplass med meningsfylte og utviklende arbeidsoppgaver. Med bakgrunn i det som skjedde i vinter, er jeg også glad for at Arbeidstilsynet ikke finner holdepunkter for at LO har vært en arbeidsplass preget av frykt, sier Valla til NTB gjennom sin advokat Harald Stabell.


Den tidligere LO-lederen og hennes arvtaker Roar Flåthen må likevel tåle kritikk for mangelfull oppfølging av arbeidsmiljøet.


- LO-leder bør sitte i arbeidsmiljøutvalget og ta et tydeligere ansvar for arbeidsmiljøet til avdelingslederne, heter det i rapporten. Arbeidstilsynet krever dessuten at rutinene for konflikthåndtering må bli bedre, og viser til at ingen av de spurte i LO-systemet visste hvor slike retningslinjer var å finne.


- Medieskapt
Arbeidstilsynet slår fast at de LO-ansatte stort sett trives på jobb. Tilsynet registrerte ingen fryktkultur, slik Fougnerutvalgets gransking gjorde.
- Vi har snakket med mange ansatte og ledere i LO. De opplever arbeidsplassen som åpen og trygg, men det går ikke an å sammenligne vår rapport med den som Fougnerutvalget utarbeidet. Vi har vurdert arbeidssituasjonen til de ansatte i LO-systemet. Fougnerutvalget konsentrerte seg om konflikten mellom Ingunn Yssen og Gerd-Liv Valla, sier regiondirektør Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet til NTB.


Hovedverneombud Børre Pettersen i LO mener Arbeidstilsynets rapport viser at kritikken mot arbeidsmiljøet i LO var medieskapt.


- Omtalen og karakteristikken av LO har vært mediekjørt hele tiden, det har jo ikke egentlig hatt rot i LO. Det er veldig bra for oss å få dokumentert det gjennom Arbeidstilsynets inspeksjon og rapport, sier Pettersen til NTB.


- Ikke heldig
Han understreker at det er uheldig at landets største arbeidstakerorganisasjon bryter arbeidsmiljøloven, og sier påleggene vil bli fulgt opp.
- Bruddene er ikke heldig, det er helt klart, og vi må ta dem på alvor. Men vi regner med at en inspeksjon om noen år igjen ikke vil avdekke noen lovbrudd, sier Pettersen.


LO-leder Roar Flåthen beskriver påleggene som positive og viktige. LO vil nå innføre bedre rutiner for konflikthåndtering, bedre HMS-opplæring, tydeligere skiller mellom administrativ og politisk ledelse og vurdere arbeidstiden i forhold til arbeidsmiljølovens bestemmelser.


- Jeg har ingen kommentarer til Fougnerutvalgets rapport. Den har vi nå lagt bak oss, sier Flåthen til NTB.


Arbeidstilsynet innledet sin gransking i midten av april etter påstander om at arbeidsmiljøarbeidet ikke fungerte godt nok. Rapporten som ble offentliggjort torsdag, inneholder fire varsler om pålegg.


- Noen av funnene vi har gjort, er så alvorlige at bryter arbeidsmiljøloven. LO må legge større vekt på arbeidsmiljøarbeidet. Verneombudenes og arbeidsmiljøutvalgets betydning og status må bli oppgradert, sier Halmrast.


- Skiller seg ikke ut
Ifølge Arbeidstilsynet skiller ikke LOs arbeidsmiljø seg ut fra andre virksomheter.
- De LO-ansatte opplever et godt arbeidsmiljø hvor de trives og utvikles, sier Halmrast.


Samtidig opplever enkelte ansatte tilløp til inndeling i A- og B-lag, noe Arbeidstilsynet mener kan gi uheldige konsekvenser for arbeidsmiljøet. Skillet mellom kongressvalgt og administrativ ledelse er heller ikke så tydelig som det bør være, heter det i rapporten.


- De organisatoriske forholdene har stor betydning for hvordan ledere og ansatte opplever sitt psykososiale arbeidsmiljø. Vi opplever at LO tar våre krav til oppfølging på alvor, og innser at de som arbeidsgiver har et særlig ansvar for å ha et forsvarlig arbeidsmiljø for både ledere og ansatte, sier Halmrast.
LO har frist til 6. juli med å komme med innspill til Arbeidstilsynet.