Hans Even Dalland har laget et nytt portåpnersystem som kan festes på eksisterende barnehageporter. Løsningen gjør det mulig for besøkende å åpne og lukke porten med albuen. Foto: Privat

Tømreren Hans Even laget smittevernvennlig barnehageport

Husker du snekkeren som lærte seg app-koding på egenhånd og utviklet en egen regne-app? Nå har Hans Even Dalland tatt på seg oppfinner-hatten på ny og laget en ny og smittevernsvennlig barnehageport.

Tømreren Hans Erik Dalland har utvilket en festebrakett og en vippebrakett med arm på som kan monteres på eksisterende port. Nå kan man bruke albuen for å få løftet kulen opp. Foto: Privat

For fem år siden skrev Byggeindustrien om den kreative tømreren Hans Even Dalland fra Stjørdal som ville bruke mindre tid på å regne på alt som skulle gå opp i like felt.

Dallands ønske om å kutte få ned regnetiden i arbeidstiden, ble samtidig starten på et intenst mobilapp-prosjekt der snekkeren lærte seg koding på Youtube.

Sluttresultatet ble dele-appen Rapid Division som raskt ble et populært verktøy for mange snekkere.

I koronatiden har Dalland på nytt dratt fram oppfinner-genet og utviklet en ny portåpner for barnehager.

Denne gangen er det smittevern som har vært kilden til inspirasjon for trønderen.

– Jeg fikk ideen til en ny barnehageport i fjor sommer da jeg at så at alle som leverte og hentet i barnehagen måtte ta i den samme kula for å få åpnet og lukket porten. Jeg tenkte at dette måtte finnes noen løsninger som kunne være mer smittevernsvennlige, sier småbarnsfar, oppfinner og tømrer Hans Even Dalland.

Bruker albuen

Da Dalland, som til daglig lever av å utføre tømrer- og små anleggsoppdrag i Stjørdal-området, fikk en lite tidslomme, kom også ideene som kunne løse floken.

– Først lagde jeg en greie som man kunne trykke nedover, men da ble problemet at det var for enkelt for barna å åpne grinda og de kunne stikke av. Løsningen ble en festebrakett og en vippebrakett med arm på. Nå kan man bruke albuen for å få løftet kulen opp, forklarer Dalland.

Oppfinnelsen har fått stor oppmerksomhet. Lokalavisen Bladet i Stjørdal var først ute med omtale oppfinnelsen, deretter har både Adressa, NRK Trøndelag og fagbladet barnehage.no omtalt tømrerens foreløpig siste prosjekt.

– Det tok litt av, spesielt på Facebook. Jeg merket raskt at det å drive direktesalg, ble for tidkrevende for meg, så nå har jeg solgt 100 stykker til en distributør, sier Dalland.

Gode hjelpere

Mye av produksjonen har han gjort selv. Men for å klare å ta unna alt, har han gode hjelpere i det lokale næringslivet.

– Jeg samarbeider med et karosseri-verksted på Stjørdal som både sveiser og lager hullene som trengs, og så har jeg fått hjelp av en arbeidsinkluderingsbedrift som har satt sammen noen av enhetene. Produktet er nå i bruk i barnehager over hele landet, fra Alta til Sørlandet, sier Dalland.

Stort marked

Enn så lenge har han ikke blitt rik på oppfinnelsen.

– Jeg har brukt mye tid, og det er en del materialkost involvert. Men jeg tror markedet langt fra er mettet. Det finnes 5.700 barnehager i Norge, og det er i snitt tre grinder i hver av dem. I Sverige bruker de også samme type portsystem som mange av barnehagene her i landet har, sier Dalland.

– Vi har jo omtalt deg tidligere da du utviklet en egen app til både Iphone og Android-telefoner. Det er store forskjeller mellom den mekaniske oppfinnelsen din nå og den digitale oppfinnelsen din?

– Det kan du si, men samtidig så er det også mange likhetstrekk. Jeg har brukt samme fremgangsmåte for å realisere prosjektet. Jeg satte noen delmål, har prøvd og feilet og deretter kommet ut med det ferdige produktet i den andre enden, sier Dalland.

– Hvordan går det forresten med dele-appen din?

– På IOS så har den i dag 14.500 brukere, mens jeg nylig måtte bygge den opp på nytt for Android. Den forrige ble tatt ned på grunn av GDPR-reglene og bruk av annonsebannere. Det tok litt tid å få på plass en ny grunnet en del andre prosjekter, men nå er den ute på nytt reklamefri, sier Dalland.